Search by category:
Egyéb kategória

Kilépés

Kilépés
Holop Zsolt
2021. 03. 05., p – 19:40

2021. március 6., szombat – 11:20
weber

Friss ikon
Off

Törzs

Ezért mondják a jogászok, hogy „sui generis” intézmény az EU, vagyis „sajátos”. Kétségtelenül. Ráadásul az európai parlamenti politikai platformok körei messze túlnyúlnak azon: az Európai Bizottság és a Tanács munkáját szintén meghatározzák informálisan. Ennek is két szintje van – mindkettőről szólt és szól a vita a Fidesz és a Néppárt (EPP) között. Az egyik a kézzelfogható szint, amely a parlamenti politikai csoportokat, hazai nyelven a frakciókat jelenti. A néppárti frakció ül számos más csoporttal együtt az EP-ben. A több mint két tucat szakbizottság erőviszonyai a frakciók mentén oszlanak meg, külön frakcióhéten készülhetnek havonta egyszer a politikai erők. Tulajdonképpen majdnem olyan, mint egy tagállami országgyűlés, leszámítva, hogy a csoportok tagjai nemzeti delegációk. A Fidesz-delegáció a Néppárt parlamenti frakciójának volt a tagja.

Ez a kapcsolat szakadt most meg végleg. A néppárti delegációk komoly anyagi támogatást kapnak az anyapárttól, ettől elesik a Fidesz. A szakbizottsági vezetői pozíciókat szintén a frakciók erőviszonya határozza meg, legkésőbb tehát 2022 januárjáig, a parlamenti ciklus félidejében kiesnek ezekről a posztokról a fideszes tagok.

A Néppárt működése azonban messze nem az EP-re korlátozódik. Ebből a nemzetközi szervezetből még nem lépett ki a Fidesz (csak a parlamenti frakciójából), igaz, 2019 márciusa óta fel van függesztve a tagsága. A legutóbbi közlemény szerint erről is szavazásra kerülhet sor – egyszer. 1999 óta a Néppárt a legerősebb párt az EP-ben. Az Európai Tanácsban szintén az EPP-tagpártok állam- és kormányfői adják a többséget 2002 óta. Az EU-tól teljesen független, nagyobb tagsággal rendelkező Európa Tanács parlamenti közgyűlésében is az EPP-tagok vannak többségben. Ursula von der Leyen, Donald Tusk vagy éppen Jean-Claude Juncker mind az EPP jelöltjei voltak. A párthoz tartozó vezetők rendszeres informális csúcsokat tartanak az EU-csúcsok előtt, ahogy az ötévente zajló EP-választás után is ezen a tárgyalási szinten dől el az uniós biztosok testülete. Nem kis részben erről szólt a spitzenkandidat vita, és akkor romlott meg igazán Manfred Weber, a Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője és Orbán viszonya…

A KDNP néppárti tagsága és a parlamenti frakcióban való maradása ügyes gyakorlat a magyar kormány részéről. Az viszont kétségtelen, hogy Orbán Viktor és immár Szájer József személyes jelenléte nélkül, a mindennapi parlamenti kapcsolattartás nélkül ez már nem lesz olyan erejű befolyás, és menthetetlenül csökken az információkhoz és az egyes döntéshozókhoz való hozzáférés.

A versenyfutás tehát elindult, hogy a Néppárt esik szét – ahogy a magyar miniszterelnök jósolja –, és létrejön egy tőle jobbra álló nagyobb csoportosulás a mostani kicsik egyesülésével, a Fidesz jelenlétével; vagy a Néppárt a belső vitából megerősödve jön ki, miközben a tőle jobbra levő populisták veszítenek a következő választásokon, és meggyengülnek az EP-ben is. Mindehhez adjuk hozzá a koronavírus által okozott gazdasági válságot: egyelőre megjósolhatatlan, hogy a következő EP-választásra ez milyen hatással lesz.

Bevezető

​​​​​​​Brüsszel furcsa hely. Az Európai Unió nemzetközi szervezet, bár nagyon sokban különbözik a hagyományos intézményektől. Például épp abban, hogy az Európai Parlament az egyetlen szupranacionális hely, ahol ideológiai alapon szerveződnek.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Feledy Botond

Read More

Post Comment