Search by category:
Egyéb kategória

Remišová azt várja, hogy Matovič elhatárolódik Gyimesi lépéseitől

Remišová azt várja, hogy Matovič elhatárolódik Gyimesi lépéseitől
Hegedűs Norbert
2021. 03. 05., p – 16:49

2021. március 5., péntek – 17:00
Veronika Remišová

Friss ikon
Off

Törzs

„Teljességgel elfogadhatatlan, hogy egy másik ország külügyminisztere Szlovákia területén tárgyaljon a Nemzeti Tanács képviselőjével az egyik törvénymódosításunkról” – szögezte le Remišová a párt állásfoglalásában.

A miniszterelnök-helyettes szerint abszurd, hogy a kormányfő Szijjártó Péter magyar külügyminiszter mellett állt ki a saját külügyminisztere, Ivan Korčok (SaS-jelölt) helyett, aki a Szlovák Köztársaság szuverenitását védte. „Üdvözöljük Ivan Korčok külügyminiszter lépését, aki tárgyalásra hívta a magyar nagykövetet” – fűzte hozzá.

Matovič pénteken a közösségi hálón azt írta: Szijjártóval és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel elég közvetlen a kapcsolatuk ahhoz, hogy olyan komoly ügyeket is képesek legyenek bármikor megbeszélni, mint a kettős állampolgárság kérdése.

Igor Matovič

Matovič elismerte, hogy Szijjártó segített neki beszerezni az orosz vakcinát

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő elismerte, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter segített neki beszerezni a kétmillió Szputnyik V vakcinát. Erről a közösségi hálón tett közzé egy bejegyzést pénteken.

Szijjártó szerdán (március 3.) Komáromba látogatott, ahol Gyimesivel is találkozott. A téma a kettős állampolgárság kérdése, illetve az állampolgársági törvény tervezett módosítása volt. Korčok erre úgy reagált, hogy a képviselő és a magyar miniszter „túlmentek minden határon”. A külügyi tárca ezért berendelte a magyar nagykövetet. A tárcavezető hozzáfűzte: az állampolgársági törvény nem tárgya a kétoldalú kapcsolatoknak, Gyimesinek pedig nincs felhatalmazása ilyen tárgyalásokat folytatni.

Gyimesi csütörtökön (március 4.) a közösségi hálón reagált a külügyminiszter kifogásaira. Kifejtette, hogy a mandátuma keretében a magyar nemzeti kisebbség jogait és jogos érdekeit képviseli. A magyar kisebbség tagjainak érdeke szerinte az, hogy szlovák állampolgárokként felvehessék egy másik ország állampolgárságát úgy is, hogy közben Szlovákiában maradnak, és emiatt ne veszítsék el a szlovákot.

Bevezető

A Za ľudí párt azt várja, hogy Igor Matovič (OĽANO) kormányfő elhatárolódik a párttársa, Gyimesi György parlamenti képviselő lépéseitől, és élesen visszautasítja, hogy más országok beavatkozzanak a szlovák törvényalkotási folyamatba. Ezt Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke és miniszterelnök-helyettes jelentette ki pénteken.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment