Search by category:
Egyéb kategória

Sólymos: A magyar nagykövet berendelése nem megoldás a kialakult helyzetre

Sólymos: A magyar nagykövet berendelése nem megoldás a kialakult helyzetre
Hegedűs Norbert
2021. 03. 05., p – 13:49

2021. március 5., péntek – 14:16
Sólymos László

Friss ikon
Off

Törzs

„Igor Matovič olyan javaslatot terjeszt a parlament elé, amely a Szlovákiában élő magyarok problémáját nem oldja meg, az csupán egy tökéletlen sebtapasz a tízéves sérelmekre, emellett feszültséget is kelt Szlovákia és Magyarország, a szlovákok és a magyarok között” – szögezte le Sólymos az állásfoglalásában, melyet Magdeme Klára, a Híd szóvivője küldött el a TASR hírügynökségnek.  

Párbeszéd helyett konfliktust gerjeszteni – ez az út a pokolba vezet, figyelmeztet a pártelnök. „Tíz évig a parlamentben voltunk és tíz éven keresztül igyekeztünk kordában tartani azokat az indulatokat, amelyek most ismét fellángoltak. A jószomszédi viszonyt nem elég deklarálni, annak szellemében kell eljárni is” – hangsúlyozta Sólymos.

A Híd elnöke emlékeztetett, hogy tíz évvel ezelőtt Igor Matovič (OĽANO) parlamenti képviselőként nem szavazta meg azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tette volna egy másik állampolgárság felvételét a szlovák elvesztése nélkül.

Berendelték a Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériumába a magyar nagykövetet Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerdai (március 3.) komáromi látogatásával és az állampolgársági törvény módosításával összefüggésben. Ivan Korčok (SaS-jelölt) szlovák külügyminiszter csütörtökön (március 4.) leszögezte: meg akarja őrizni a jó kapcsolatot Magyarországgal, de azt elutasítja, hogy beleavatkozzanak Szlovákia belügyeibe. Hangsúlyozta, az állampolgársági törvény nem képezi a kétoldalú kapcsolatok tárgyát. Kifogásolta azt is, hogy Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő tárgyalt a kérdésről a magyar miniszterrel. Szijjártó Komáromban arról beszélt, hogy a magyar kisebbség szempontjából egyelőre nem született kielégítő megoldás a kettős állampolgárság ügyében.

Bevezető

A magyar nagykövet berendelése a Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériumába nem oldja meg a kettős állampolgársággal kapcsolatban kialakult helyzetet, sem a probléma gyökerét, és nem használ a jószomszédi viszonynak sem. Ezt Sólymos László, a parlamenten kívüli Híd párt elnöke jelentette ki pénteken. Hozzátette: az állampolgársági törvény kormány által jóváhagyott módosítása nem kínál megoldást a szlovákiai magyarok problémájára, csupán feszültséget kelt.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment