Search by category:
Egyéb kategória

A fát látod vagy az erdőt? Átalakítja a kicsik agyát a mobil és a sok kütyü

(Fotók: Pixabay)

Az eredmény, hogy egészen más gyerekek nőnek fel, és teljesen meg fog változni a világ, mivel a 2010 után születetteknek már szinte csecsemőkorban mobilt nyomnak a kezükbe.
Az ilyen gyerekek figyelme eltér a megszokottól. Az eredmény egy sokkal kevésbé kreatív világ lesz, jó esetben több mérnökkel és kevesebb művésszel.

„A digitális eszközök megváltoztatják azt, ahogyan a világot látjuk, ez a hatás gyerekeknél különösen markáns lehet. A sokat mobilozó gyerekek figyelme eltér az idősebb generációétól, ami hosszú távon jelentősen megváltoztathatja a világot” – ismertette az MTI az ELTE pszichológusainak kutatását.

Az emberek különböznek abban, hogy a fákra (részletekre), vagy inkább az erdőre (teljes képre) fókuszálnak. De a jellemző, hogy először a teljes képre figyelünk, csak utána a részletekre. A 2010 után született gyerekeknél ez megváltozott.

A teljes kép gyors felmérése segít, hogy a világot ne összefüggéstelen pontok halmazaként lássuk, hanem rögtön észrevegyük az értelmes, egész alakzatokat. „Ha egy összetett alakzattal kapcsolatban az a feladat, hogy csak a részleteket figyeljük, és döntsük el, hogy napot ábrázolnak-e vagy sem, egyszerűen nem tudjuk figyelmen kívül hagyni a nagy ábrát. Ha viszont a nagy képre kell figyelnünk, a részletek nem zavarnak össze, mert ezeket nem dolgozzuk fel automatikusan” – magyarázza Konok Veronika, a kutatás egyik szerzője.

Ez a folyamat máshogy zajlik a sokat mobilozó gyerekeknél. Ha azt a feladatot kapják, hogy nyomjanak meg egy gombot, ha napot látnak a részletek vagy az egész kép szintjén, akkor ők a részleteket dolgozzák fel először, és csak utána figyelik a teljes képet.

A figyelmi teszt előtt ovis gyerekek rövid ideig digitális játékkal, egy másik csoport hagyományos játékokkal játszott (függetlenül attól, hogy korábban használtak-e digitális eszközöket).
„6 perc digitális játék elég volt, hogy a gyerekek a részletekre fókuszáló figyelmi stílust mutassák a teszten. A manuális játékkal játszók viszont a tipikus globális stratégiát mutatták” – teszi hozzá Miklósi Ádám, a kutatócsoport vezetője.
A digitális eszközök használata megváltoztatja azt, ahogyan a világot látjuk, és ez a gyerekeknél különösen markáns, mert az agyuk könnyen alakítható, és a masszív eszközhasználat hosszú távú hatásokat is magával vonhat.

Ezt fontos lesz figyelembe venni az oktatási módszerek kialakításakor is. Lehetséges, hogy ezek a gyerekek másfajta tanítási módszert igényelnek.
„Azok az emberek, akik inkább a részletekre fókuszálnak, jobbak az analitikus gondolkodásban, de kevésbé kreatívak és szociális téren is lehetnek hiányosságaik. Elképzelhető, hogy az újabb generációból több tudományos/műszaki gondolkodású felnőtt kerül ki, és kevesebben mennek művészeti vagy emberekkel foglalkozó pályára, ami jelentősen megváltoztathatja a világunkat” – összegzik a kutatás eredményeit.
A figyelmi fókusz változása az autizmusnál és ADHD-s gyerekeknél tapasztalható, a digitális eszközöktől függetlenül. Emellett a mozgás terén is lehetnek fejlődési zavarok.

A fát látod vagy az erdőt? Átalakítja a kicsik agyát a mobil és a sok kütyü” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment