Search by category:
Egyéb kategória

Az Iszlám Állam pusztítását elszenvedőkkel találkozott a pápa Irakban

Az Iszlám Állam pusztítását elszenvedőkkel találkozott a pápa Irakban
Hegedűs Norbert
2021. 03. 07., v – 15:47

2021. március 7., vasárnap – 17:00
pápa irak

Friss ikon
Off

Törzs

A katolikus egyházfő vasárnap reggel helikopteren utazott Bagdadból az északi Moszulba, amelyet 2014 és 2017 között tartottak megszállva a dzsihadisták. A nemzetközi koalíciós erők ádáz harcok árán űzték ki őket onnan. Ferenc pápa az óvárosba lakóházak és templomok romjai között sétált be kíséretével, és szemmel láthatóan megrendítette a látvány a hírügynökségi tudósítások szerint.

A korrupció és az iraki politikusok közötti belső politikai harcok miatt a város újjáépítése nagyon lassan halad – állapította meg a Reuters. Nadzsíb Mikáel, Moszul káld katolikus érseke kijelentette a pápának: „Elutasítjuk a fundamentalizmust, a szektaszellemet és a korrupciót!”

Ferenc pedig azt mondta: „Milyen kegyetlen, hogy ez az ország, a civilizáció bölcsője oly sok barbár pusztítást szenvedett el, ősi imahelyeit lerombolták, és több ezer muszlimot, keresztényt, jazidit űztek el innen vagy gyilkoltak meg. Most azonban azt a meggyőződésünket hangoztatjuk, hogy a remény erősebb, mint a gyűlölet, és a béke erősebb, mint a háború. Isten nevében gyűlölni, gyilkolni, háborúskodni bűn, de a bűnösöknek meg kell bocsátani.”

A szunni iszlámhoz tartozó szélsőségesek létre akartak hozni a térségben – részben Irakban, részben Szíriában – egy kalifátust, és legyilkoltak, illetve elűztek onnan nagyon sok keresztényt és olyan muszlimokat is, akik szembeszegültek velük. A világ egyik legrégebbi keresztény közösségét, az irakit különösen sújtotta ez és a korábbi iraki háborúk, lélekszámuk a 2003 előtt mintegy másfél millióról mára 300 ezerre csökkent.

A pápa Moszulból továbbutazott a harminc kilométerrel távolabb található Karakosba, amely jelentős központjuk volt a helyi keresztényeknek. A megmaradt közösség létszámban megfogyatkozott, de még így is több ezer keresztény fogadta őt. Meglátogatta a város újjáépített templomát, amelyet a szeplőtelen fogantatásról neveztek el, és imádkozott a hívekkel a halálos áldozatok lelki üdvéért, az elűzöttekért.

Bevezető

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet pusztítását elszenvedő keresztényekkel és muszlimokkal találkozott Ferenc pápa vasárnap, iraki látogatásának harmadik napján, áldását adta fogadkozásukra, miszerint újjáépítik otthonukat a romokból, megemlékezett halottjaikról, és kijelentette vendéglátói előtt, hogy a testvériesség tartósabb a testvérgyilkosságnál.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment