Search by category:
Egyéb kategória

Elkészült a helyreállítási terv: a tét több mint 6 milliárd euró

Elkészült a helyreállítási terv: a tét több mint 6 milliárd euró
Mészáros Richárd
2021. 03. 08., h – 20:50

2021. március 9., kedd – 07:00
Eduard Heger

Friss ikon
Off

Törzs

Az uniós vezetők tavaly júliusban fogadták el a 750 milliárd eurós helyreállítási alapot, amelynek a fő célja, hogy a tagállamok könnyebben megküzdhessenek a világjárvány negatív következményeivel, egyúttal azt is biztosítva, hogy a tagállami gazdaságokban megvalósuljon a zöld és digitális átállás. Ahhoz, hogy a helyreállítási alapból támogatáshoz jussanak, az uniós országoknak ki kell dolgozniuk a nemzeti helyreállítási terveiket, amelyekben meghatározzák a 2026- ig tartó időszakra szóló reform- és beruházási menetrendjüket, és amelyeket 2021. április 30-ig kell benyújtaniuk Brüsszelnek.

Milliárdos pénzeső

Szlovákia az elkövetkező hat évben 6,15 milliárd eurós támogatással számolhat az alapból, a pénzügyminisztérium – az ellenzék és a szakemberek folyamatos unszolása ellenére – azonban nem siette el a nemzeti helyreállítási terv kidolgozását. Annak ellenére, hogy a nyers változata már az elmúlt év vége felé kiszivárgott, a végleges javaslatot csak tegnap bocsátotta tárcaközi egyeztetésre.

Így költjük el

„A terv kidolgozásánál elsősorban azokra a területekre összpontosítottunk, amelyek esetében az Európai Bizottság folyamatosan figyelmezteti Szlovákiát a lemaradásra: egészségügy, oktatásügy, zöld átállás, digitális transzformáció” – nyilatkozta Eduard Heger pénzügyminiszter. A zöld gazdaságra a terv 2,17 milliárd eurót szán, 1,45 milliárd euró jut az egészségügyre, 1,03 milliárd a közigazgatás hatékonyságának a növelésére, 800 millió az oktatásügyre, 700 millió pedig a kutatásra és fejlesztésre. A zöld gazdaságra szánt összegből 220 millió eurót fordítanak a megújuló energiaforrások támogatására, 700 milliót a lakásfelújításra, 750 milliót a közlekedési projektekre, 350 milliót az ipar karbonmentesítésére, 150 milliót pedig a klímaváltozással kapcsolatos adaptációra. A terv a közigazgatás hatékonyságának a növelésére elkülönített összegből 10 millió eurós támogatást fordít a vállalkozói környezet javítására, 240 milliót a bíróságok reformjára és 200 millió eurót a korrupció elleni harcra is. A pénzügyminisztérium Érték a Pénzért (ÚHP) elemző osztályának az igazgatója, Štefan Kišš szerint az államháztartás szempontjából elengedhetetlen lesz a nyugdíjrendszer újabb reformja is. Heger szerint pontos útitervet dolgoztak ki arra, hogy az elkövetkező hat évben pontosan mikor és mire veszik igénybe a Szlovákiának megítélt pénzösszeget.

Nőhet az életszínvonal

A szaktárca szerint a tervet az elkövetkező hetekben megvitatják a szakemberekkel is, és folytatják a finomhangolást az Európai Bizottsággal. A szlovák tervről ez utóbbi várhatóan a nyár folyamán mondja ki a végső szót, és ha mindent rendben talál, Szlovákia ezt követően juthat hozzá az első részletekhez az előfinanszírozás keretében. Heger szerint szeretnék elérni, hogy a támogatásoknak köszönhetően a szlovák életszínvonal 2030-ra az uniós átlag 92 százalékára nőjön a jelenlegi 74 százalékról.

Bevezető
Pozsony |

Az uniós helyreállítási alapból származó támogatások lehívásához szükséges nemzeti helyreállítási terv nyers változata ugyan már decemberben kiszivárgott, a végleges változatot azonban csak most bocsátotta tárcaközi egyeztetésre a pénzügyminisztérium.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment