Search by category:
Egyéb kategória

Olaszországban a halálos áldozatok száma túllépte a százezret

Olaszországban a halálos áldozatok száma túllépte a százezret
Mészáros Richárd
2021. 03. 08., h – 17:51

2021. március 8., hétfő – 19:00
koronavírus Olaszország

Friss ikon
Off

Törzs

A járvány első – tavaly március 8-i – zárlatának évfordulóján Mario Draghi miniszterelnök köszönetet mondott minden olasznak az utóbbi egy évben vállalt áldozatért, az egészségügyi dolgozóknak éppúgy, mint a távtanulásra kényszerült diákoknak. Emlékeztetett, hogy tavaly március 10-én az egész országot több mint két hónapra lezárták.

„Azóta minden huszadik olasz megbetegedett, és sosem gondoltuk volna, hogy egy év elteltével még mindig zárlat alatt leszünk” – jelentette ki Draghi.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a járványhelyzet ismét rosszabbodik, ezért „minden olaszra szükség van a betegség elleni küzdelemben”. Bejelentette, hogy kormánya az oltások felgyorsításán dolgozik, ami az egyetlen kiutat jelenti. Mario Draghi megjegyezte, minden emberélet ugyanolyan fontos, ezért senkit nem fognak hátrahagyni, az oltásban elsőként a „törékenyebb” kategóriák részesülnek.

Már az előzetes számításokból tudni lehetett, hogy Olaszországban a halottak száma hétfőn lépi túl a százezres küszöböt. A sajtó készült is erre, az elhunytakra emlékezve: a televíziók és a nyomtatott sajtó az áldozatok nevét, életét, betegségük napjait idézte fel.

Az egy éve tartó járvány első hullámában, tavaly február vége és június között több mint 33 ezren haltak meg. Az immár több mint százezer halott 66,5 százalékának három vagy ennél is több betegsége volt. Az áldozatok 31,2 százaléka Lombardiában hunyt el. Életkoruk átlaga továbbra is 82 év.

Hétfőn este rendkívüli kormányülés zajlott az esetleges újabb országos zárlatról a vírusmutációk terjedése miatt. Az utóbbi egy hétben huszonkét százalékkal megemelkedett az azonosított betegek száma, emiatt kórházak és intenzív osztályok vezető orvosai „a harmadik hullám tetőzéséről” beszéltek. Húsz tartományból tizenhatban a járvány „rohanó sebességre” kapcsolt a szakértők szerint.

Az egészségügyi tárca hétfőn közölte, hogy az AstraZeneca vakcinájának használatát 65 év felett is engedélyezi. Az oltóanyagot ez idáig csak az ennél fiatalabbaknak adták be.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentette, hogy áprilisban mintegy 50 millió adag vakcina érkezését várják, ami elindíthatja a nyár végéig eltartó tömeges oltást.

Eddig 5,4 millióan kaptak oltást, ebből 1,6 millióan már második adagot is.

Bevezető

Túllépte a százezret, már 100 103 a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban az egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint, pontosan egy évvel azután, hogy a járvány első európai gócpontjának számító Lombardia tartományt először lezárták.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment