Search by category:
Egyéb kategória

A webáruházakban vásárlókra is egyre több csaló veti ki a hálóját a járvány idején

A webáruházakban vásárlókra is egyre több csaló veti ki a hálóját a járvány idején
Mészáros Richárd
2021. 03. 10., sze – 12:24

2021. március 10., szerda – 15:00
A webáruházakban vásárlókra is egyre több csaló veti ki a hálóját a járvány idején

Friss ikon
Off

Törzs

„Az online vásárlásoknak köszönhetően ugyan csökkenthetjük annak az esélyét, hogy megfertőződjünk, azonban ezeknek is megvannak a buktatói. A webáruházak népszerűségének a növekedésével párhuzamosan a csalók is átköltöztek az online felületekre, egyre kifinomultabb módszerekkel csapva le az áldozataikra” – nyilatkozta lapunknak Miroslav Zborovský, az áruhiteleket nyújtó Home Credit társaság ügyfeleinek az ombudsmanja. Szerinte az elmúlt egy évben nagyjából 50 százalékkal nőtt az online vásárlásokkal kapcsolatos csalások száma, a jelenlegi helyzetben így a korábbinál is fontosabb, hogy felvértezzük magunkat a csalókkal szemben.

Biztonságos vásárlás

„A korábbiakhoz hasonlóan most is csak azt ajánlhatjuk a vásárlóknak, hogy a biztonságos, megbízható webáruházakból rendeljenek árut, vagyis olyanokból, amelyekkel nekik vagy az ismerőseiknek már van tapasztalatuk, vagy a neten alaposan utánanéztek a velük kapcsolatos kritikáknak” – mondta el Zborovský. Az online fizetéshez érzékeny adatokat kell megadnunk, Zborovský szerint így mindennél fontosabb, hogy ezt biztonságos környezetben tegyük.

Ha az interneten keresztül vásárolunk a bankkártyánkkal, akkor a kártyán szereplő adatokat kell megadni. Ezzel az a gond, hogy ha más kezébe kerül a kártyánk, akkor ő is tudna pénzt költeni anélkül, hogy az esetleges napi limiten kívül bármilyen akadályba ütközne. Ezeket a helyzeteket igyekszik kiküszöbölni a 3D Secure biztonsági szolgáltatás, amelynek a lényege, hogy az internetes vásárlások során nemcsak a kártyaadatokat kell megadni a tranzakció elindításához, hanem azon felül egy véletlenszerűen generált kódot is, amely SMS-ben érkezik meg a banknál megadott telefonszámra. Minden vásárlásnál új kód érkezik, így kisebb az esélye annak, hogy vásárolni lehessen egy illetéktelen kezekbe került bankkártyával. A bankkártyák fizikai jelenléte nélküli fizetések így biztonságosabban kivitelezhetők. Az Európai Unió tagállamaiban 2015. augusztus 1. óta minden fizetési szolgáltató számára elvárás a 3D Secure-rendszer támogatása és betartatása. Az Európán kívüli online áruházaknak ilyennel nem feltétlenül kell rendelkezniük, Zborovský szerint épp ezért kockázatosabbak is.

Ügyeljünk a kártyánkra!

„Ma már szinte mindenkinek van bankkártyája, és a kártyás fizetés egyre jobban kiszorítja a készpénzt, a biztonságos kártyahasználattal kapcsolatos szabályokat azonban sokan még mindig nem ismerik” – állítja Alessandro Villa, a Home Credit hitelkártyarészlegének a vezetője. Sokaknak ugyan már elcsépelt szólamnak hathat a felhívás, hogy a PIN-kódot tartsuk a lehető legnagyobb titokban, Villa szerint az ezzel kapcsolatos visszaélések száma azonban arra utal, hogy sokan ezt továbbra sem veszik komolyan. Aki a kártyával együtt a PIN-kódot is megszerzi, az közvetlenül hozzáfér a bankszámlánkhoz, vagyis a kódot próbáljuk fejből megjegyezni, ne írjuk rá a kártyára, máshová felírva pedig lehetőleg ne tartsuk a kártya közelében. Ne adjuk meg telefonon és írásban sem. Ha módunkban áll a PIN-kód megválasztása, ne válasszunk a személyünket kézenfekvően azonosító számokat (pl. a születési év, irányítószám).

Fizetéskor ne engedjük, hogy a kártya kikerüljön a látókörünkből. Ügyeljünk arra, hogy csak egy terminálon olvassák le a kártyánkat, és ne engedjük a műveletsort megismételni. Mindig ellenőrizzük a vásárlás összegét, és a számlát legalább a következő számlakivonat megérkezéséig őrizzük meg. Fokozottabban ügyeljünk a kártyára olyan elfogadóhelyeken is, ahol nagyobb a visszaélés, a manipuláció valószínűsége (pl. az éjszakai szórakozóhelyeken).

„Egyre nagyobb gondot okoznak azonban a családon belüli visszaélések is. Ennek a leggyakoribb példája, amikor a szülők lehetővé teszik a gyerekeiknek, hogy használják az okostelefonjukat, amit aztán a gyerekek arra használnak fel, hogy fizetett online játékokat, alkalmazásokat vásároljanak. Az így okozott károkat nehéz utólag helyrehozni, ezért azt ajánljuk a szülőknek, hogy ne kölcsönözzenek olyan okostelefont a gyerekeiknek, amelyeket fizetésre is használhatnak” – tette hozzá Alessandro Villa.

Veszélyes adathalászat

Az elmúlt időszakban megugrott az adathalász csalások száma is. A csalók leggyakrabban egy olyan emailt küldenek, amelyben egy ismert webáruháznak vagy banknak adják ki magukat, arra kérve az ügyfelet, hogy töltse ki a bejelentkezési nevet és a jelszót, mivel állítólag hiba történt, és meg kell erősítenie az adatait. Az ügyfél jóhiszeműen megadja a nevet és a jelszót, és ha egy korábbi vásárlás során az e-boltban elmentette a fizetési vagy hitelkártya adatait, a csaló ezekhez könnyen hozzáférhet, és felhasználhatja a kártyát a következő vásárláshoz. „A bankok folyamatosan figyelmeztetik az ügyfeleiket, hogy ők soha nem kérik tőlük e-mailben a bejelentkezési adataikat és jelszavukat. Ha mégis ezt kéri valaki, akkor ne válaszoljunk az e-mailre, és inkább tájékoztassuk a bankunkat vagy a hitelkártya-szolgáltatónkat” – tanácsolja Ján Adamovský, a Szlovák Takarékpénztár biztonsági vezetője.

Hogyan lehet felismerni a csaló emailt? „Az e-mail-cím, amelyről érkezett, általában szabványosnak tűnik, de alapos vizsgálat után megállapítható, hogy az alakja nem teljesen azonos az eredetivel. Az e-mail gyakran tartalmazza annak a cégnek a logóját, amelynek a nevében a csalók fellépnek, de nem teljesen azonos, és látható, hogy manuálisan adták hozzá az e-mailhez. Az ilyen emailek ráadásul gyakran tartalmaznak helyesírási hibákat is” – mondta el Zborovský, külön figyelmeztetve arra, hogy ha van link vagy csatolt fájl az ilyen gyanús e-mailben, akkor nem ajánlott rákattintani.

Bevezető
Pozsony |

A koronavírus-járvány miatt az üzletek nagy része továbbra is zárva tart, a webáruházak kínálatára így azok is kénytelenek ráfanyalodni, akik erre korábban nem is gondoltak. Az online vásárlások megugrásával párhuzamosan azonban látványosan nő az ezzel kapcsolatos csalások száma is. Mit tegyünk, hogy ne váljunk a csalók áldozatává?

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment