Search by category:
Egyéb kategória

Megérkeztek az ajándék lélegeztetőgépek Dunaszerdahelyre

Megérkeztek az ajándék lélegeztetőgépek Dunaszerdahelyre
Kiss Bartalos Éva
2021. 03. 10., sze – 12:03

2021. március 10., szerda – 12:16
gépek

Friss ikon
Off

Törzs

A Kukkónia Polgári Társulás gondoskodik a Magyarországról érkező tizenhét lélegeztetőgép elosztásáról a dél-szlovákiai kórházak között. Dunaszerdahelyen kívül Komáromba, Érsekújvárba, Lévára, Rimaszombatba, Rozsnyóra, Nagymihályba, Losoncra, Királyhelmecre, Nagyrőcére, Tőketerebesre és Nagykürtösre is jut egy-egy életmentő eszköz. A Kukkónia korábban a Magyarországról ajándékként érkező védőmaszkok elosztását koordinálta.

Hétfőn érkeztek meg Dunaszerdahelyre a lélegeztetőgépek, amelyet Pető Tibor, Magyarország szlovákiai nagykövete, Világi Réka, a társulás képviselője és Berényi József, a kórház felügyelőtanácsának tagja adott át Bock Sylvia igazgatónak és Horváth Zoltán orvosnak. A társulás által az átadásról küldött sajtóhírben az áll, hogy Pető Tibor azt mondta, a döntés előtt a helyi szervezetekkel közösen felmérték, hogy milyen kórháznak hány eszközre van szüksége. A Svet zdravia dunaszerdahelyi kórháza korábban a Slovnaft vállalattól, a hét elején pedig Csiliznyárad és Kulcsod községtől is kapott két-két lélegeztetőgépet, az önkormányzatok közadakozásból finanszírozták az eszközök megvásárlását.

Jana Fedáková, a kórházat üzemeltető Svet zdravia hálózat kommunikációs szakembere lapunknak azt írta, hogy jelenleg elegendő lélegeztetőgép van a kórházban, de minden ajándékért hálásak. Arra a kérdésünkre, hogy a gépek kezeléséhez szükséges szakmai személyzet is elég-e, már nem kaptunk választ Fedákovától.

A hét elején két koronavírusos páciens szorult gépi lélegeztetésre a dunaszerdahelyi kórházban. Kedden ötvenöt beteget kezeltek a kórház Covid-osztályán, közülük ötvenhárman oxigénterápiát kaptak. „A Covid-osztályon 88 átprofilizált ágy van, februárban átlagosan naponta hetvenkét betegünk volt az osztályon. Az utóbbi napokban csökkent a Covid-19-cel fertőzött betegek számaˮ – közölte Jana Fedáková, a Svet zdravia kommunikációs szakembere.

Bevezető
Dunaszerdahely |

Hat lélegeztetőgépet kapott a dunaszerdahelyi kórház a magyar kormánytól, hétfőn adták át a segédeszközöket. A kórházban az elmúlt két napban enyhén csökkent a covidos páciensek száma, kedden ketten szorultak gépi lélegeztetésre.

Település / hely
Dunaszerdahely

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kiss Bartalos Éva

Read More

Post Comment