Search by category:
Egyéb kategória

Dániában felfüggesztették az AstraZeneca-vakcina használatát

Dániában felfüggesztették az AstraZeneca-vakcina használatát
Hegedűs Norbert
2021. 03. 11., cs – 14:08

2021. március 11., csütörtök – 14:30
koronavírus-vakcina AstraZeneca

Friss ikon
Off

Törzs

Öt másik európai országban is ilyen intézkedést hoztak, de csak egy bizonyos AstraZeneca-szállítmányra vonatkozóan.

A brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazásának átmeneti időre szóló felfüggesztésével kapcsolatban a dán egészségügyi hatóságok hangsúlyozták, hogy „jelen pillanatban nem lehet azt a következtetést levonni, hogy van összefüggés az oltás és a vérrögképződés között”.

A közleményből nem derül ki, hogy hány ilyen esetről tudnak. Soren Brostrom, a dán egészségügyi hatóság igazgatója közleményében arról tájékoztatott, hogy hivatalának a dán gyógyszerügynökséggel karöltve kell reagálnia az állítólagos súlyos mellékhatásokról szóló jelentésekre, amelyek Dániából és más európai országokból érkeztek. Brostrom hangsúlyozta, hogy az intézkedéssel nem állították le, hanem csak felfüggesztették az AstraZeneca-vakcina alkalmazását.

A dán gyógyszerügynökség közölte, hogy más európai uniós országok illetékes ügynökségeivel és az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) együtt folytat vizsgálatot.

Ausztriában vasárnap függesztették fel egy bizonyos AstraZeneca-sorozat használatát, és vizsgálják a vakcinák biztonságosságát, miután egy ápolónő véralvadási komplikációk következtében tíz nappal az oltás beadása után elhunyt, egy beoltott kolléganője pedig tüdőembóliával került kórházba.

Négy másik európai országban – Észtországban, Litvániában, Luxemburgban és Lettországban – a vizsgálat idejére elővigyázatosságból ugyancsak felfüggesztették az oltást a kérdéses szállítmányban lévő vakcinákkal – olvasható az EMA honlapján.

A szóban forgó, egymillió adagot tartalmazó szállítmányból Ausztrián, Észtországon, Litvánián, Lettországon és Luxemburgon kívül 12 európai ország kapott: Bulgária, Ciprus, Dánia, Franciaország, Görögország, Izland, Írország, Málta, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország és Svédország.

Az EMA kockázatfelmérő bizottsága (PRAC) közölte, habár nem tartja valószínűnek jelen szakaszban, hogy minőségi problémák merülnének fel a vakcinával, megvizsgálják a szállítmány minőségét, és nemcsak a vele kapcsolatba hozott tromboembolikus eseteket veszik górcső alá, hanem minden más ilyen esetet.

Az EMA közleményben arról tájékoztatott, hogy nincs olyan bizonyíték, amely kapcsolatba hozná a két ausztriai esetet a vakcinával. A beoltott embereknél a trombotikus esetek gyakorisága nem magasabb, mint átlagosan a lakosság körében: március 9-ig hárommillió embert oltottak be ezzel a vakcinával az Európai Gazdasági Térségben, és a közülük 22-nél állapítottak meg vérrögképződést.

Az AstraZeneca cég közölte, messzemenőkig támogatja a vizsgálatot. Emlékeztetett arra, hogy az EMA és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a globálisan 23 ezer emberen végzett klinikai kísérletek alapján adta meg az engedélyt a vakcinának, és ezek az értékelések bizonyítják, hogy az AstraZeneca vakcinája hatékony és biztonságos.

Bevezető

Dániában elővigyázatosságból két hétre felfüggesztették csütörtökön az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében – közölték a dán egészségügyi hatóságok.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment