Search by category:
Egyéb kategória

Szigorúbb szabályok az üzletláncoknak

Szigorúbb szabályok az üzletláncoknak
Mészáros Richárd
2021. 03. 11., cs – 22:54

2021. március 12., péntek – 08:00
Szigorúbb szabályok az üzletláncoknak

Friss ikon
Off

Törzs

Az üzletláncok megregulázása érdekében hozott törvény egyes vitatott rendelkezései miatt az Európai Bizottság korábban kötelezettségszegési eljárást indított Szlovákia ellen. Hogy helyrehozzák az előző kormány ballépéseit, az OĽaNO és az SaS képviselői módosító javaslatokkal rukkoltak elő. „A két jelenlegi kormánypárt korábban az ellenzéki padsorokból még keményen bírálta az előző kabinet által elfogadott szabályozást, és az Alkotmánybírósághoz fordultak jogorvoslatért, kormányra kerülve pedig most olyan javaslatokkal rukkoltak elő, amelyek szerintük javíthatnak a helyzeten. Ennek azonban az ellenkezője történik, az OĽaNO és az SaS javaslatai nem hogy nem segítenek, hanem még rontanak is a helyzeten” – állítja a legnagyobb üzletláncokat (Billa, dm, Kaufland, Lidl, Metro, Terno, Tesco) tömörítő SAMO elnöke, Martin Krajčovič. Szerinte a parlamentben már második olvasatba utalt szabályozás olyan szigorításokat tartalmaz, amelyek egyes szlovákiai gyártók likvidálásához vezethetnek.

Tervgazdálkodás

„Abszurd dolognak tartjuk, és teljesen sokkolt bennünket, hogy ugyanazok a politikai pártok, amelyek korábban felhívták a figyelmet az előző kormány által elkövetett túlkapásokra, a jogszabály által okozott károkra és az alkotmányellenességére, most – ahelyett, hogy felszámolnák az értelmetlen szabályokat – olyan javaslatokkal rukkolnak elő, amelyek maradandó károkat okozhatnak a kereskedelemben”

– mondta el Krajčovič. Szerinte a legvitatottabb javaslat az üzletláncok saját márkás termékeit érinti, vagyis azokat, amelyeken az üzletláncok a saját védjegyüket tüntetik fel. A kormánypártok javaslata szerint a kereskedőket arra köteleznék, hogy egy évre előre szerződésben határozzák meg, milyen mennyiségű terméket vesznek át az adott szlovákiai gyártótól saját márkás termékként.

„Ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen, és visszatérést jelent a szocialista tervgazdasághoz. A javaslat kidolgozói valószínűleg azt a célt tűzték ki célul, hogy visszafogják a saját márkás termékeket, ezzel azonban csak azt érik majd el, hogy az üzletek a külföldi gyártókat szólítják meg, vagyis még kevesebb hazai termék lesz a szlovákiai üzletekben” – tette hozzá Krajčovič.

Harc a logóért

A saját márkás termékeket érinti az a kitétel is, hogy ha a gyártó ragaszkodik hozzá, akkor az ő logóját is hasonló méretben kell majd feltüntetni a saját márkás terméken, mint az azt forgalomba hozó üzletláncét. „Ez teljesen értelmetlenné teszi a saját márkás termékekkel kapcsolatos szabályokat” – vallja Krajčovič. A saját márkás termék lényege épp az, hogy a beszállító nem tünteti fel a saját emblémáját a csomagoláson, legfeljebb a saját cégnevét, de azt is olyan kicsi betűmérettel, hogy a vásárló által csak célzott figyelemmel legyen olvasható. Ennek következtében a vásárló a terméket a kereskedő termékének véli, vagyis a nagy előnye az „egyedi” kialakítású márkákkal szemben, hogy a fogyasztó már ismeri a saját márkákat, tehát az új saját márkás termék fajlagos reklámköltsége is kisebb.

Vonják vissza!

„Ez egy szlovákellenes módosításjavaslat, amely olyan változásokat hozna, amelyek miatt egyes gyártók végleg lehúzhatnák a rolót” – állítja Martin Katriak, a Kereskedelmi Szövetség elnöke, aki szerint a szakmai szervezetükbe tömörült kereskedők jelenleg az élelmiszeripari termékek 70 százalékát szlovákiai gyártóktól szerzik be. A kereskedők szakmai szervezetei ezért arra kérik a kormánypártokat, hogy az említett javaslatokat vonják vissza, a földművelésügyi tárca pedig egy olyan javaslatot dolgozzon ki, amely az uniós szabályozásnak is megfelel, és a hazai gyártókat, kereskedőket sem érinti hátrányosan.

Bevezető
Pozsony |

Az üzletláncok működését szabályozó törvény kormánypártok által tervezett legújabb módosításai az üzleteket, a gyártókat és a vásárlókat is hátrányosan érinthetik – állítják a Kereskedelmi Szövetség (ZO) és a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének (SAMO) a képviselői.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment