Search by category:
Egyéb kategória

Minden jelentkezőnek jut hely magyar középiskolában Kassa megyében

A Kassa megyei önkormányzat azt ígéri, az összes magyar középiskolába jelentkező diáknak jut majd hely, ám meg kell várni a tényleges adatokat, és ha szükség lesz rá, április 8-a után lépnek.

Erről a megye szóvivőjének tájékoztatása alapján írt a TASR hírügynökség. A konkrét ígéret az, hogy „mindenki számára lesz hely, aki az anyanyelvén szeretne továbbtanulni”.

A Magyar Fórum panaszolta fel a megyei elnöknek, hogy kevés a hely a magyar középiskolák első évfolyamaiban, a párt szerint a megadott keretnél 64-gyel több diák érdeklődik. Simon Zsolt az ügyben találkozott Rastislav Trnka megyei elnökkel.

Minden jelentkezőnek jut hely magyar középiskolában Kassa megyében

A megyei hivatal úgy reagált, a valós adatok csak április 8-a, a jelentkezési határidő után lesznek ismertek, és ha a jelentkezők száma magasabb lesz, foglalkoznak a kérdéssel, és az „Alkotmánnyal összhangban mindenki számára lehetővé teszik az anyanyelven való tanulást”.

Jelenleg tíz magyar tannyelvű középiskola van a megyében, a felvehető diákok számát a munkaerőpiac igényei és a képzés iránti érdeklődés alapján határozza meg a megye.
„Az előző két tanév adatai azt mutatják, hogy csökken az érdeklődés a magyar nyelvű képzés iránt. Ebben a tanévben két középiskola is kérte, hogy egyes szakokon már ne magyar, hanem szlovák nyelven oktathasson” – mondta Anna Terezková megyei szóvivő.

Minden jelentkezőnek jut hely magyar középiskolában Kassa megyében” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment