Search by category:
Egyéb kategória

Oprah, avagy a tévéinterjú mint művészet

Oprah, avagy a tévéinterjú mint művészet
Juhász Katalin
2021. 03. 12., p – 10:05

2021. március 12., péntek – 13:30
ddd

Friss ikon
Off

Törzs

A nézettség alapján ez volt a hónap – ha nem az év – legsikeresebb tévéműsora. Vasárnaptól keddig több mint 49 millióan látták világszerte, minden lap beszámolt az ott elhangzottakról, a CBS televízió ma este újra leadja, és még a benne szereplő székeket gyártó cég is jól járt: teljes raktárkészletüket felvásárolták az emberek az interneten. 

Nyilván az is hozzájárult a hatalmas sikerhez, hogy a pandémia közepén végre nem áldozatokról, harmadik hullámról, zsúfolt kórházakról volt szó, hanem a Buckingham-palotából „elüldözött” házaspárról. Meghan és Harry már egy évvel ezelőtt népmesehősök lettek, miután leléptek az udvarból és Amerikába költöztek. Az átlag amerikai nemigen tud mit kezdeni a brit királyi családdal, fura Disneylandnek tartja, Meghan Markle „beházasodásával” viszont egy csapásra kicsit az övék is lett az a titokzatos intézmény, a monarchia. 

De ez sem lett volna elég a mostani nagy robbanáshoz. Kellett hozzá a tartalom is. Ophrah Winfrey nem azért lett az USA legbefolyásosabb nője, mert felszínesen szokott csevegni celebekkel szerelmi kalandokról vagy egészséges életmódról. Ő az interjúkészítés nagyasszonya, maga is legalább akkora híresség, mint interjúalanyai (sőt, néha nagyobb). A sztárokat általában életük fordulópontján ülteti kamera elé, ami mindenkinek jó: az illető garantáltan népes nézőközönség előtt szerezhet magának szimpátiaszavazatokat, a riporter karrierje tovább szárnyal, a csatorna pedig nagyot kaszálhat. A kétórásként emlegetett interjú valós hossza 1 óra 25 perc (az első 45 percben csak Meghan válaszol, Harry nincs jelen), a többi csillatászati öszegekért értékesített reklámidő. A CBS pedig 7 millió dollárt fizetett ki Oprah Winfrey cégének. Ennyiért a csatorna és a hirdetők is drámát vártak, eget rengető fordulatokkal, súlyos kijelentésekkel, megható pillanatokkal. És meg is kapták. 

A drámai helyzetek megteremtésének képessége nemcsak a fikciós műfajokban dolgozóknál fontos követelmény (szépirodalom, színház, játékfilm), hanem újabban a dokumentumfilmeseknél, a sajtófotósoknál, és hát a tévériportereknél is. 

Egy átlagos riporter leül egy kávéra a sztárral, akiből exkluzív információkat igyekszik kicsikarni, miközben az alany saját friss projektjét akarja reklámozni. Ilyenkor az ügyesebb, okosabb győz, utána pedig ki-ki megy a dolgára. Ha a riporter személyesen ismeri az alanyt, a kamerák előtt is több esélye van. Oprah viszont maga is sztár, neki nem szokás nemet mondani egy mélyinterjúra. Jelenleg is ő vezeti a nézettségi statisztikát Michael Jacksonnal, aki 1993-ban beszélt plasztikai műtéteiről, apjával való viszonyáról, sőt az őt ért gyermekmolesztálási vádakról is. Erre a produkcióra 63 millióan voltak kíváncsiak. Csak a rend kedvéért: a második helyen eddig Barbara Walters állt az 1999-es Monica Lewinski-interjújával (48 milló néző), a harmadik David Frost, aki 1977-ben „csinálta ki” a volt elnököt, Richard Nixont 45 millió néző előtt, szembesítve őt a Watergate-ügy újabb terhelő bizonyítékaival. Ez utóbbi interjúból sikeres színdarab is született 2006-ban, amelyet két évvel később filmre vittek Frank Langella és Michael Sheen főszereplésével – vagyis a valóság megjelent a vásznon, persze kissé harsányabbra hangolva.

Meghan Markle ugyebár színésznő, aki bármit el tud játszani. Nyilván Oprah is tisztában volt vele, hogy el kell oszlatnia a hollywoodi történetkreálás gyanúját. Ugyanakkor baráti kapcsolat fűzi a párhoz – ott volt az esküvőjükön, Meghan anyukája a jógaoktatója, és ő segített a párnak megfelelő házat találni Kaliforniában, véletlenül pont a saját otthona közelében – úgyhogy jogos a kérdés, hogy vajon mennyire volt elfogulatlan velük szemben. 

Nos, a kérdező szerepében egyszerre láthattuk a családi barátot, aki a kis Archie első szavaira kíváncsi, a súlyos kijelentések mögötti részletekre kíváncsi, rámenős riportert, valamint az átlagembert. „Mi?” – kérdezi Oprah, amikor Meghan megemlíti, hogy a palotában egyesek születendő gyermeke bőrszíne miatt aggódtak. Lássuk be, ez nem egy cizellált riporteri kérdés, minden újságíróvizsgáról páros lábbal rúgnának ki érte. Abban a drámai pillanatban azonban mégis helyénvaló, sőt egyenesen zseniális volt, mivel az átlagember spontán reakcióját közvetítette, az átlagember szóhasználatával. És Meghan folytatta a sztorit, ahogy azt reméltük.

Még egy példa: amikor Harry kimondja, hogy azért kellett távozniuk az udvarból, mert nem kapták meg a remélt támogatást, Oprah arra kéri, pontosítson: a brit sajtó támogatására gondol, vagy a királyi családéra. Néha csak a kezével jelzi, hogy hoppá, álljunk meg itt, fejtsük ki ezt a kérdést egy kicsit bővebben. Végig ő irányít, barátságosan, ám határozottan. Nem hagyja elkalandozni a riportalanyokat, egyszersmind tiszteletben tartja, ha valamiről nem szeretnének beszélni. Harry jelzi, hogy tőle sosem fogják megtudni, ki aggódott Archie bőrszíne miatt – a riporter pedig nem feszegeti tovább a témát. Ez jó ízlés és empátia kérdése, és neki mindkettőből bőven jutott. Nem hozza vállalhatatlan helyzetbe alanyait – ezt korábban sem tette – ám mindvégig ő a főnök. 

Ráadásul minden nézői rétegre gondol, azokra is, akik csak a legegyértelműbb verbális kommunikációt értik. Amikor a hercegnő ki-mondja a legdrámaibb mondatot, hogy egy ponton úgy érezte, nem akar tovább élni, Oprah minden kétséget el akar oszlatni: „Öngyilkos gondolataid voltak?” Ebből bontakozik ki aztán egy további adalék, hogy Meghan egyszer kizárólag azért kísérte el Harryt egy nyilvános eseményre, mert nem mert egyedül maradni otthon a gondolataival. „Ezt sajnálattal hallom” – jegyzi meg a riporter, aki ezzel a reakcióval vallatóból átlagemberré vedlik át, azaz ismét minket, nézőket képvisel. 

Még számos hasonló momentum adódik a műsor során, amelynek végére nyilvánvalóvá válik, hogy Harry egy életre magára haragította apját és bátyját, Meghan pedig osztozik vele ebben a megpróbáltatásban. Mostantól az egész világ nekik szurkol – aki pedig nem, azt nagy eséllyel kirúgják az állásából, lásd a nagyszájú brit tévésztár, Piers Morgan esetét. De ez már egy másik történet. 

Bevezető

Popkulturális esemény? Valóságshow? A brit monarchia tekintélyének aláásására irányuló kísérlet? Bármi is volt Oprah Winfrey nagyinterjúja Harry brit herceggel és Meghan sussexi hercegnővel, napok alatt klasszikussá vált.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment