Search by category:
Egyéb kategória

Kifizetni a lakbért, vagy élelmiszert venni és kiváltani az orvosságot?

Kifizetni a lakbért, vagy élelmiszert venni és kiváltani az orvosságot?
Száz Ildikó
2021. 03. 13., szo – 09:01

2021. március 13., szombat – 14:01
Vágsellye

Friss ikon
Off

Törzs

Élelmiszer adományokat, vitaminokat, tisztálkodó szereket kapnak és adnak tovább a koronavírus időszak kezdetétől a kereken egy évvel ezelőtt alapított Optima status társulás tagjai a rászorulóknak. Renáta Zelezníková alapító, szociális dolgozó legutóbb az egyik adományozó jóvoltából egy szerény bevételből élő család két betegének segített vitaminkészítményekkel. A szervezet önkénteseihez forduló egyének és családok, függetlenül attól, hogy a vírushelyzet előtt volt-e munkájuk, vagy rokkantsági, illetve öregségi nyugdíjból éltek, az éhínség szélére sodródtak. „A rászorulók közül sokan már a válsághelyzet előtt megélhetési gondokkal küzdöttek. Gyakran dönteniük kellett, hogy a lakbért, az albérletet fizetik ki, vagy élelmiszert vásárolnak, esetleg kiváltják a szükséges gyógyszereket. Sokan közülük alkalmi munkát vállalva egészítették ki csekélyke bevételüket. Most erre sincs igazából lehetőség, ami a bajba jutottak lelki és testi állapotán egyaránt mély nyomot hagy. Tudomásunk van olyan idősekről, akik már egy éve nem jutottak el a kezelőorvosukhoz, és be kellett érniük a telefonos konzultációval. Egy évvel ezelőtt rengeteg tervet dédelgettünk, melyek megvalósítását el kellett halasztanunk, mert a pandémia a lakosok legkiszolgáltatottabb rétegét érinti” – hangsúlyozta Zelezníková. Néhány hónappal ezelőtt 257 kilogramm élelmiszert gyűjtöttek össze a rászoruló családoknak. Az adakozók jóvoltából a fiatal, nemrég alakult szervezet közel félszáz idős, magányos, rendkívül rossz körülmények között élő személyt és családot segíthet. „Azt tapasztaljuk, hogy az idős emberek rendkívül nehezen viselik az elszigeteltséget. Néhány nagyszülő, vagy dédszülő már több mint négy hónapja nem találkozott a családtagjaival. Ha esetleg összefutottak velük kint az utcán, akkor is tartózkodniuk kellett bármilyen szeretetteljes megnyilvánulástól. Hiányzik nekik az ölelés!” – mondta Renáta Zelezníková. Az Optima status társaság segít a bevásárlásban a karanténban lévők és az idősek számára, élelmiszert, gyógyszereket visznek házhoz, szociális tanácsadást nyújtanak. Nem mindenki kíséri figyelemmel a híreket, jut rendszeres tájékoztatáshoz a szükséghelyzetről, és az esetleges támogatási lehetőségekről.

Vágsellye

A városi hivatallal és más helyi szervezetekkel szorosan együttműködő Optima Status Polgári Társulás tagjaival a 0944/ 502 071-es telefonszámon vehetik fel a kapcsolatot a segítségre szorulók. Várják azok jelentkezését is, akik aggódnak a hozzátartozóik miatt, vagy egy közelükben élő személy szorulna támogatásra.

Bevezető
Vágsellye |

A túl hosszú ideje tartó válságállapot még kilátástalanabb helyzetbe sodorta azokat a szerény nyugdíjból, rokkantsági nyugdíjból, vagy segélyből élőket, akiknek már korábban megélhetési gondjaik voltak.

Település / hely
Vágsellye

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment