Search by category:
Egyéb kategória

Kulturális tárca: A KKA átalakítása nem jelentene alacsonyabb támogatási keretet

Kulturális tárca: A KKA átalakítása nem jelentene alacsonyabb támogatási keretet
Hegedűs Norbert
2021. 03. 13., szo – 08:11

2021. március 13., szombat – 11:30
Kisebbségi Kulturális Alap

Friss ikon
Off

Törzs

A kultúra és a kreatív ipar fenntartható fejlődését szolgáló reform tervezete kapcsán Rigó felhívta a figyelmet, hogy a KKA és az említett támogatási program összevonásával “eltűnne” félmillió euró. Rigó szerint tehát összességében kevesebb forrás jutna a kisebbségi kultúrára.

A kulturális tárca a válaszában kifejtette: ha a támogatási program a KKA-hoz kerülne, ez a teljes dotációs keret átcsoportosítását is jelentené. Ehhez jönne még az évi félmilliós emelés. Nem csökkenne tehát sem a nemzeti kisebbségek, sem pedig a hátrányos helyzetű csoportok rendelkezésére álló pénzügyi keret. “A hátrányos helyzetű csoportokat illető támogatások nem a kisebbségi támogatások kárára kerülnének kifizetésre. Ez fordítva is igaz” – hangsúlyozta Michal Hajtol, a kulturális minisztérium szóvivője.

Egyben kilátásba helyezte, hogy a tervezett reform megvalósítása előtt a minisztérium egyeztetni fog az érintett alapítványokkal, a KKA esetében a nemzeti kisebbségek képviselőivel is.

Bevezető

A jelenlegi Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) átalakítása egy szélesebb hatáskörű intézménnyé, amely magába foglalná “A hátrányos helyzetű csoportok kultúrája” támogatási programot is, nem vonná maga után a rendelkezésre álló források csökkentését, éppen ellenkezőleg, ezek növekednének. Ezt a Szlovák Kulturális Minisztérium közölte pénteken, reagálva Rigó Konrád (Híd) volt kulturális államtitkár bírálatára.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment