Search by category:
Egyéb kategória

A szenzációs halál

A szenzációs halál
Hegedűs Norbert
2021. 03. 15., h – 07:17

2021. március 15., hétfő – 11:00
koronavírus-vakcina AstraZeneca

Friss ikon
Off

Törzs

Ez utóbbiról sajnos Szlovákiából is van hír, de a 38 éves tanárnő tragikus halálával kapcsolatban továbbra sem nyert bizonyítást, hogy közvetlen összefüggésben lenne a vakcinával.

A média sajnos most is a szenzációhajhászás útjára lépett, nem először a járvány kezdete óta. Minden egyes kétes esetről beszámol, riadalmat keltve, amivel tovább csökkenti az oltási hajlandóságot. Sőt, a szlovák köztelevízió egyik riportjában odáig ment, hogy meghamisítva a tanárnő eredeti nyilatkozatát – amely arról szólt, hogy a vele egyszerre beoltott harminc pedagógusnál milyen mellékhatások jelentkeztek –, a haláleset után úgy vágta össze a riportot, mintha az összes mellékhatás nála jelentkezett volna.

Úgy viselkedik a média, mintha az oltások mellékhatása teljesen újszerű lenne, még sosem találkoztunk volna vele. Pedig aki kapott már vakcinát, pontosan tudja, hogy a kisebb (és várt) mellékhatások – láz, fejfájás, fáradékonyság – szinte mindegyiknél előfordulnak. Egy utazás előtt, amikor a célállomáson kötelező vakcinákat beadattam, három napra kiütött a láz, a levertség, a fáradtság, mégsem gondolom, hogy hiba volt az oltás – annál is inkább, mert így megnézhettem a bakancslistámon lévő országot, és védettséget szereztem a helyszínen jellemző betegségek ellen (malária, hepatitis). Ugyanez a helyzet a gyógyszerekkel is – elég csak megnézni a kockázatokról és mellékhatásokról szóló lapot, azon gyakorlatilag a láztól kezdve a hirtelen halálig minden szerepel, a „biztonság kedvéért” – még egy egyszerű fejfájáscsillapítónál is. Mégis beszedjük.

Mivel most már óriási a minta, sok száz millió embert oltanak be, így természetes, hogy a mellékhatásokról is több esetnél szerzünk tudomást – ám minimum túlzás szinte minden egyesről beszámolni, főleg úgy, hogy eddig egyszer sem bizonyították, hogy halált okozott a vakcina. Legyen szó az AstraZenecáról vagy más készítményekről. Csak egy szám: az Egyesült Királyságban minden héten nyilvánosságra hozzák az adatokat, mennyi súlyos mellékhatás és haláleset volt, a csütörtöki számok szerint eddig 3 halálos és 45 nem halálos, vérrögképződéshez köthető esetet regisztráltak. A Pfizer–BioNTech vakcinájával kapcsolatban pedig 49 esetet regisztráltak, egy volt halálos. Közben pedig az AstraZenecával már több mint 11 millió embert oltottak be a szigetországban. Tegyük hozzá: nálunk napok óta 100 ember veszíti életét a koronavírus miatt, vagyis sajnos nincs jobb megoldás, mint az oltási program folytatása.

Sokan figyelmeztettek már az oltások megkezdése előtt és azóta is, hogy éppen az AstraZeneca lesz kitéve ilyen nyomásnak. Ugyanis ez az a vakcina, amelynek kifejlesztésénél ugyanaz a kiindulási alap, mint az orosz Szputnyiknál, így a legnagyobb konkurenciájának nevezhető, s lejáratása az orosz hibrid hadviselés és elbizonytalanítás része az uniós államokban.

„Békeidőben” akár indokolt is lehetne az oltások ideiglenes felfüggesztése – ahogy például ezt Ausztria tette –, ám ilyen súlyos járványhelyzetben ez nem járható út. Hogy az oltásokkal, a későbbi nyájimmunitással elérjük, hogy ne az új fertőzések és az elhunytak száma legyen a címoldalakon… Hogy újra a celebekkel, a „tudta-e, hogy” és a „nem fogja elhinni” kezdetű cikkekkel vadászon kattintásokra a szenzációhajhász média.
 

Bevezető

Első számú témává vált a médiában az AstraZeneca oltóanyagának káros mellékhatása, illetve a beadásával állítólag összefüggésben levő, ám nem bizonyított halálesetek.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment