Search by category:
Egyéb kategória

A világjárvány is lehet az alvászavar oka

A világjárvány is lehet az alvászavar oka
Hegedűs Norbert
2021. 03. 15., h – 08:36

2021. március 23., kedd – 17:30
alvászavar

Friss ikon
Off

Törzs

Mind a testi, mind a lelki egészség szempontjából rendkívül fontos a rendszeres, minőségi alvás. Immunrendszerünk működése szempontjából meghatározó fontosságú, segít oldani a stresszt, a szorongást és a depressziót.

Sajnos ezekben a hónapokban egyre több ember alvászavarokkal küszködik, de rosszul alszanak azok is, akiknek eddig nem volt gondjuk az alvással.

Aggódunk, félünk…

Egy éve minden megváltozott. Aggódunk a világjárvány gazdasági következményei, a munkahelyünk és fizetőképességünk miatt, kevesebbet mozgunk. A családokban is fokozódik a feszültség, hiszen kis lakásban kell a szülőnek dolgoznia, a gyereknek pedig tanulnia. Féltjük a nagyszülőket, akiket a járványügyi intézkedések miatt nem látogathatunk olyan gyakran, mint régen. Hiányoznak a barátok és az ismerősök. Sokan bizonytalanok, nem tudják, mit hoz a jövő, féltik egészségüket, de főleg azért szoronganak, mert nem is sejtik, hogy mikor ér véget a járvány. Ezért kelnek kialvatlanul nemcsak a produktív korban lévők, hanem a gyerekek is.

A Sleep Medicine című amerikai magazinban nemrég egy tanulmány jelent meg arról, hogyan hat a koronavírus-járvány az alvás minőségére és a lelki egészségre. A felmérést Kínában 5 641 ember bevonásával végezték. Kiderült, hogy a megkérdezettek 20 százaléka álmatlanságban, 15,8 százaléka stresszben, 18,5 százaléka szorongásban, 24,5 százaléka pedig depresszióban szenved. Ez az első tanulmányok egyike, amely bizonyította, hogy a világjárvány álmatlanságot és lelki zavarokat okoz, és elsőként vizsgálta, hogy ezek a tünetek milyen mértékben fokozzák a Covid-fertőzés veszélyét.

  • 30 percnél tovább tart elaludnia?
  • Gyakran ébred fel éjszaka, és nem tud elaludni?
  • Bármennyit is alszik, reggel fáradtan ébred?
  • Rossz álmai vannak?

Ha minden kérdésre igennel válaszolt, sürgősen tegyen valamit a jobb alvásért.

Cím
Gyorsteszt

Mit okoz az alvászavar?

Ha rosszul alszunk, szervezetünk képtelen normálisan működni. Gyengül az immunrendszer, csökken a fizikai, lelki és kognitív teljesítmény, fokozódik a fáradtság, az ingerlékenység. A szakemberek szerint ezek a tényezők civilizációs betegségeket válhatnak ki, például szív- és érrendszeri betegségeket, hormonális zavart, magas vérnyomást, cukorbetegséget, demenciát, különféle daganatos betegséget.

Ha például hétvégén egy jó film miatt nem sikerül időben lefeküdnünk, ez még nem árt a szervezetünknek. Ám ha rendszeresen megszegjük az alvási szabályokat, a problémák könnyen felhalmozódhatnak. Mielőtt a különféle egészségi panaszok okait fogja keresni, először arról tájékoztassa az orvost, hogy mennyit és hogyan alszik.

1. Őrizze meg a rendszeres alvásritmust!

2. Az ágyban soha ne dolgozzon!

3. Napközben mozogjon eleget!

4. Teli hassal ne menjen aludni!

5. Korlátozza az alkoholés koffeinfogyasztást!
 

Cím
5 tipp

Bevezető

Tudja, hogy életünk egyharmadát alvással töltjük? Bár ez soknak tűnik, de tudni kell, hogy a jó alvástól függ a maradék kétharmad minősége. Ha nem alszunk jól és eleget, egészségünk látja kárát. Az egy éve tartó világjárvány idején még nagyobb szükségünk van a pihentető alvásra, mint régen.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kovács Ilona

Read More

Post Comment