Search by category:
Egyéb kategória

Kókuszolaj – Rosszabb, mint a sertészsír

Kókuszolaj – Rosszabb, mint a sertészsír
Hegedűs Norbert
2021. 03. 15., h – 08:42

2021. március 21., vasárnap – 17:30
egészséges táplálkozás

Friss ikon
Off

Törzs

A szakemberek szerint nem csak kissé becsültük túl, ugyanis kifejezetten egészségtelen és ártalmas a kókuszolaj. A marhazsírhoz hasonlítják, ami viszont árt az emberi szervezetnek.

Veszélyes zsírok

Elöljáróban ki kell jelenteni, hogy a szervezetnek szüksége van a zsírokra. Ám nem mindegy, milyet fogyasztunk. Jó zsírokat tartalmaz például az avokádó vagy a dió. Velük ellentétben a kókuszolaj telített zsírokban gazdag – állapítja meg a bbc.com. A kókuszolaj 82 százalékát telített zsírok alkotják. Ezért jobb inkább vajat fogyasztani – ajánlják az American Heart Association (AHA) szakemberei. A telített zsír aránya 63 százalék, a marhazsíré 50, a disznózsíré pedig 39 százalék. A kókuszolaj esetében kétszeresen igaz, hogy mindent csak mértékkel fogyasszunk. Ha sok telített zsírt tartalmazó ételt fogyasztunk, megemelkedhet a „rossz” (LDL) koleszterin szintje, ami elzárhatja az ereket, megnövelheti a szívbetegségek és az agyi érkatasztrófák kialakulásának kockázatát. A férfiaknak legfeljebb napi 30 g, a nőknek pedig 20 g telített zsír ajánlott.

Az egészséges alternatíva

Sokan azt állítják, hogy a kókuszolajban lévő zsírok keveréke egészséges, viszont az említett amerikai szervezet szerint erre nincs bizonyíték. Korlátozni kellene a telített zsírok fogyasztását, és ezeket telítetlen növényi olajokkal – olíva, napraforgó – kellene helyettesíteni.

Avokádó, hal, dió

A zsírok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet működéséhez. Teljesen kihagyni őket nem ajánlott. Az esszenciális zsírsavak forrásai, amelyek segítenek feldolgozni az A-, a D- és az E-vitamint. Victoria Taylor, a British Heart Foundation munkatársa szerint ha szeretnénk jól táplálkozni és óvni szívünk egészségét, ne a zsírbevitelt csökkentsük, hanem nézzük meg, milyen zsírt fogyasztunk. Legjobb, ha a telítetlen zsírok és a teljes kiőrlésű termékek jutnak főszerephez étrendünkben, nem pedig a cukrok és finomított szacharidok. A telített zsírokat telítetlenekkel helyettesítsük – vaj helyett olajat, a sok telített zsírt tartalmazó ételek helyett avokádót, zsíros halat, diót és magvakat fogyasszunk.

(vysetrenie-ki)

Bevezető

Bár népszerűsége az utóbbi időben jócskán csökkent, sokan még mindig az egészséges élelmiszerek közé sorolják a kókuszolajat. Tény, hogy a száraz bőrre vagy a sérült hajra kiváló. Úgy tűnik, eddig túlbecsültük a kókuszolajat. Nézzük, mi az igazság.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment