Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákia 3 millió Pfizer-vakcinától eshetett el

Szlovákia 3 millió Pfizer-vakcinától eshetett el
Macsicza Mark
2021. 03. 15., h – 20:21

2021. március 15., hétfő – 21:05
koronavírus-vakcina Pfizer

Friss ikon
Off

Törzs

A Hospodárske Noviny információi alapján Szlovákia 3 millió Pfizer-vakcinától esett el, mert a minisztérium nem használta ki az ország számára felajánlott mennyiséget.

A portál szerint Szlovákia lemondott 1,8 millió védőoltásról, ezt követően 1,2 millió oltóanyagtól esett el, mert egyszerűen nem tartott rá igényt.

Szlovákia még decemberben 2,4 millió Pfizer-vakcinát rendelt az Európai Unió számára kiállított 200 milliós csomagból. Márciusban az EU egy azonos méretű vakcina-csomagról tárgyalt, amelyből Szlovákia további 2,4 milliót kaphatott volna, az ország ennek ellenére kevesebbre tartott igényt a csomagból csupán 600 ezret rendeltek meg. Ez a döntés abban az időben született, amikor Igor Matovič kormányfő bejelentette, hogy 2 millió Sputnik V-vakcinára kötöttek szerződést.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője nem magyarázta el, hogy miért mondtak le a Pfizer-vakcinákról – ugyanakkor elmondta, Szlovákiának utólagosan (a második szerződés keretében) 3,4 millió Pfizer/BionTech-vakcinát kell kapnia áprilistól egészen decemberig.

Ezek a vakcinák az eredeti, 2,4 millió oltóanyagról kötött szerződésen felül érkeznek majd.

– mondta Zuzana Eliášová szóvivő.

Marek Krajčí volt egészségügyi miniszter a 2,4 millió helyetti 600 ezer oltóanyag megrendelését azzal indokolta a HNonline számára, hogy a Szakértői Konzílium ezt a mennyiséget javasolta.

Mivel Szlovákia nem tartott igényt a vakcinák teljes mennyiségére, elképzelhető, hogy a jövőben – más EU-s tagállamokhoz képest, kevesebb oltóanyagot kap majd. Elvileg azonban, ha az ország a vakcinaellátás teljes kapacitását felhasználja, akkor Szlovákia a második negyedévben megháromszorozhatja a kapott oltóanyagok számát az első negyedévhez képest.

– nyilatkozta Miroslav Bednár, a Pfizer Slovensko-tól.

Bevezető

A Hospodárse Noviny információi szerint Szlovákia lemondott 1,8 millió védőoltásról, ezt követően 1,2 millió oltóanyagtól esett el, mert egyszerűen nem tartott rá igényt.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Macsicza Mark

Read More

Post Comment