Search by category:
Egyéb kategória

Engedjük, hogy a medvehagyma megtaláljon bennünket!

Engedjük, hogy a medvehagyma megtaláljon bennünket!
Száz Ildikó
2021. 03. 18., cs – 07:26

2021. március 18., csütörtök – 14:17
Medvehagyma lelőhely

Friss ikon
Off

Törzs

Medvehagymáért indulni az erdőbe nem olyan, mintha kiszaladnánk a bevásárlóközpontba, vagy a piacra, ahol egy euró ötven centet kérnek csokráért az árusok. Barangoláskor az útkeresés, az éledő természet ajándékai éppúgy feltöltenek bennünket, mint a zsenge zöld vitaminbomba elfogyasztása.

Garam parti tekergés

Kissé még zöldfülű medvehagymaszedőként néhány első szerény gyűjtési tapasztalatomról számolnék be.

A gyertyánok, tölgyek törzsénél már március derekán felbukkannak az első élénkzöld levélhajtások, majd később egyre erősebb fokhagymaillat bizsergeti meg az orrunkat a folyók partjánál. Az első tavaszi túrára indulók ne csüggedjenek, ha az erdő mélye még nem kényezteti őket a színeivel. Az első madárkoncert még összecseng a mohával borított korhadt fák roppanásával, az avar surrogásával. Dalra fakad a helyenként karcsúsodó Garam folyó is, amikor elindulunk a Párkányhoz közeli Garamkövesd erdejébe a löszfal mentén. A helyi kiskertekben serénykedőknek meg se merjük mondani, hogy mi már medvehagymalesre jöttünk. A három kilométeres szakaszon talán csak két családdal futunk össze, arcvédő maszkban járják a vidéket, nem beszélgetnek. Az egyik horgászstégnél nagytakarítás van, a madárdalt elnyomja a kocsiból szóló sramlizene, a kalapácsütések zaja, felújítják a kispadot, a hűsölőt, és gondolom majd csendre intenek minden arra járót, amikor kapás van. Medvehagymára utaló jeleket az első két kilométernyi járás után sem észlelünk, holott szemünk pásztázza az ösvény peremét, és a tekintetünk felragyog egy-egy sárga salátaboglárka, vagy lila tüdőfű láttán. Útitársam elmajszol néhány viráglevelet, mondván, tavaszi salátába ez is kiváló, semmiképpen sem térünk haza üres kézzel. A Garam egy múlt nyári csónaktúra emlékét ringatja, sodrása erős, a kis vízesés közelében a vadkacsák nehezen eveznek vissza a partszegélyre. Hátunk mögött mintha megdobbanna az erdő szíve, zömök, de igen izmos testű őzbak vágtat el a sűrűbe, alig néhány méterre tőlünk.

Medvehagyma szedés

 

Nem jöttünk hiába, az egyik pallónál végül találunk néhány igencsak csenevész medvehagymalevelet, de olyan erőtlenek és aprók, mintha még nem döntötték volna el, hogy kibújjanak-e a föld barna gyolcsa alól. A nagyvárosi botlatókövek helyett a fák nyergére tekeredett, ösvényt hálózó indák és vaskos gyökerek erezete nehezíti a járást a harmadik kilométeren.

Terülj, terülj asztalkám!

Garamkövesd felől érkezve, és a folyó mentén Kicsind irányába haladva egyre több fényt kap az erdő, jóval több tisztáson legeltetheti szemét a medvehagymára éhes vándor.

Ez a szakasz a főút felől is megközelíthető kerékpáron, kismotoron és sajnos gépkocsival is. Néhányan a part menti fák között parkolnak, ami kissé kiábrándító a becsületes vándor számára. Az egyik tisztás láttán azonban elmúlik minden dohogás. Szép, megtermett medvehagymaleveleken hintázik a fény, csak le kell guggolni és minden kis tőről szakajtani néhány levélkét. A tövek és a rajta sarjadó új levelek az erdő tulajdonában maradnak, mi csak vendégek vagyunk a tavaszi lakomán. Az első friss leveleket elrágcsálva úgy érzi a barangoló, hogy már a medvehagymával borított pázsiton tartózkodás is gyógyerővel hat. A gyógynövényes könyvekben olvasottak még inkább megerősíthetik ezt az érzést. A medvehagyma egészségessé teszi a vért, kiűzi a méreganyagokat a szervezetből, a levelében lévő allicin antibiotikus hatású. A hazafelé vezető úton már készülnek képzeletben a különféle finomságok. Először juhtúrós kenőbe szeleteljük, majd ezzel töltjük meg a csirkemelleket is. Közben játszi könnyedséggel elkészülhet a sajtos, csirkés, fehérboros, medvehagymával bolondított rétes. A kosárkában lapuló maradékot feldaraboljuk, és darált mandulával, reszelt sajttal összeturmixoljuk. Olívaolajjal felöntve, sózva, borsozva kis üvegpoharakba rakjuk. Az ilyen ajándék pesztónak mindenki megörül. Előhűtés után néhány tasakkal sikerül lefagyasztani a növénykéből. A hagyományos majonézes töltött tojásokba is jut a zsenge levelekből, mintegy főpróbaként, ha majd egyszer elmúlik a koronavírus és tavasszal ismét vendégül láthatjuk a szeretteinket.

Medvehagyma kóstoló

 

Védjük lelőhelyeinket!

Ünneprontó fejezetünkhöz értünk, amelyhez szívem szerint szintén mellékelnék néhány fotót, alátámasztva a leírtak hitelességét. Nem mindenkit hat meg a közkedvelt kirándulóhely, a Kovácspataki-dombok közelében meghúzódó ártéri erdők nyugalma. Nem mindenkiben támad fel ilyenkor az érzés, hogy óvni, védeni kellene ezeket a zöldterületeket. A különös, fölénk emelkedő köves-sziklás, már-már erődítményre emlékeztető fal tövében szemétlerakatokra bukkanunk, pillepalackok, ócska matracok hevernek szanaszéjjel. Elképzelem, ahogy a fenti úton megállnak az autósok, és gondolkodás nélkül lezúdítják a mocskot a part irányába, még arra sem veszik a fáradságot, hogy a zsákot, amiben a szemetet hozták, magukkal vigyék. A folyó természetes hordaléka idővel szelíden belesimul a föld redőibe, ez a szemét azonban marad és nem bomlik fel. A legtöbb helyen a portyázók szedik össze, vagy a környékbeli önkéntesek zsákolják be, és szállítják saját költségen a legközelebbi lerakatra. Ismételném újra és újra: mi csak vendégek vagyunk az erdőben, és vendégségben sem szemetelünk!

Garam folyó és a kis palló

 

Új helyek felfedezése

A közösségi oldalakon, vitafórumokon akadnak olyan medvehagymagyűjtők, akik szívesen megosztják tapasztalataikat a kezdőkkel. Elárulják kedvenc lelőhelyeiket, és kitérnek a növényke otthoni, kerti termesztésének a mikéntjére.

Medvehagyma tárolása

 

Az ugyancsak Vág partján fekvő Vághosszúfalutól Sopornya felé indulva is található néhány igen gazdag medvehagyma-lelőhely, többen beszámoltak arról, hogy a vágkirályfai víztározó közelében lévő erdőbe is járnak gyűjteni. Sopornya közelében, az ott található szállodánál lévő erdőbe szintén érdemes ellátogatni. Különféle vízimadarakat, nádasokkal szegélyezett vízpartokat fedezhetünk fel, és érdemes a tavaszi erdőjárást összekötni a medvehagymakereséssel. Legyen mesés kaland, ne görcsös keresés. A Zselíz környékén élők a Peszektergenye (Sikenica) és Garamsalló közti kiserdőben ismernek értékes lelőhelyeket. A medvehagyma igazi slágernek számít és egyre keresettebb a koronavírusidőszakban, mivel a felső légúti megbetegedések megelőzésére, a már kialakult hurutos betegség tüneteinek enyhítésére is ajánlják a természetgyógyászok. Bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére is alkalmas, a különféle gyomorproblémák a pandémia kellemetlen és gyakori tünetei közé tartoznak.

Medvehagyma pesztó

 

Ne tanácsoljon el bennünket a márciusi, rendkívül változékony időjárás sem. Van úgy, hogy egyetlen, több órán át tartó barangolás során megéljük a telet a jeges szél szorításában, a tavaszt a fénysugarak pajkosságában, a nyarat a tisztások melegében és az ősz komorságát a hirtelen beboruló égbolt alatt. Ne akarjunk mindenáron bezsákolni a növényekből. Hagyjunk máskorra is, másoknak is belőle. Elsősorban az erdőnek.

Medvehagymás, fehérboros, csirkés rétes

 

  • Garamkövesd közelében, a Garam parti erdőben, Kicsind irányában
  • Vághosszúfaluhoz közeli, Sopornya környéki erdőben és a vágkirályfai víztározó közelében lévő erdőben a nedves, árnyékos helyeken
  • Zselíz közelében lévő kiserdőben, Peszektergenye (Sikenica) és Garamsalló közti kiserdőben
  • Gúta közelében lévő erdőben, az egyik főútnál lévő letérőnél a Vág
Cím
Medvehagyma lelőhelyei

01

Húsvéti töltött tojás

 

Hat keményre főtt tojás, kis üveg majonéz, só, egy kávéskanál mustár, tíz-tizenöt deka sonka (de kihagyható), egy marék finomra metélt medvehagyma. A tojássárgáját összetörjük, hozzáadjuk a sót, majonézt, mustárt, lehet egy kis piros aranyat is, és az apróra kocázott sonkát, medvehagymát. Mindezt visszatöltjük a félbevágott tojásokba és sonka-, vagy medvehagymaágyra fektetjük őket.

 

Medvehagymalevelekkel, koktélparadicsommal, kígyóuborkával, kemény sajttal díszítjük a tálat. A maradék tölteléket szivar alakúra sodort medvehagymalevélbe és sonkaszeletbe töltjük, vagy félbevágott nagyobb paradicsomba.

Cím
Saját medvehagymarecept

Bevezető
Garamkövesd |

Régóta ismert erdők mély ölén, vagy titkos lelőhelyeken terem a medvehagyma, állítólag a téli szunyókálásból ébredező medvék már félálmukban kiszimatolják, és egy jó csokorra valót elmajszolnak belőle. Tisztít, felpezsdíti a vért, felvértez a fertőzések ellen és lendületet ad a tavaszi portyázáshoz.

Település / hely
Garamkövesd

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment