Search by category:
Egyéb kategória

A Duna mente épített és szellemi örökségének értéktára

A Duna mente épített és szellemi örökségének értéktára
Hegedűs Norbert
2021. 03. 19., p – 15:24

2021. március 19., péntek – 16:00
Komp a Dunán, Esztergomnál

Friss ikon
Off

Törzs

A Duna menti térség vízhez kapcsolódó örökségeinek fejlesztésére, az épített és szellemi örökség leltározására, bemutatására és népszerűsítésére használhatja fel az elnyert összeget az Ister-Granum EGTC az Interreg Europe Wave programja mintaprojektjének keretében – tájékoztatta lapunkat Eck András, az Ister-Granum EGTC (Európai Területi Együttműködési Csoportosulás) projektmenedzsere. Az idén márciusban kezdődött és a jövő év végéig tartó projekt keretében az Eurorégió 15 kiválasztott településén számba veszik az épített és szellemi örökséget, minden olyan épületet, legendát, régi mesterséget, foglalkozást, szokást, amely kultúrtörténetileg is a vízhez vagy konkrétan a folyóhoz kapcsolható és ebből leltár készül. Az érintett településeken népszerűsítő, bemutató videósorozatot is forgatnak, továbbá tematikus turisztikai útvonalakat tartalmazó térképek és információs táblák is készülnek.

A Duna mentén és az Ister-Granum Eurorégióban olyan helyeket szemeltünk ki, ahol az épített és tárgyi emlékek még megtalálhatóak, ahol történetek, legendák őrzik a vízzel és magával a folyammal kapcsolatos hiedelmeket, szokásokat, ahol még találunk például vízi malmot vagy ahol még él a régi mesterségek, foglalkozások hagyománya“ – részletezte az Új Szónak Nagy Péter, az Ister-Granum EGTC igazgatója. A jövőben mindezt a turizmusban és az idegenforgalomban népszerűsítik majd, weboldalakon is. A projektben magyarországi oldalról Dömös, Esztergom, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Letkés, Nagybörzsöny, Nagymaros, Szob, Visegrád, Zebegény, szlovákiai oldalról pedig Dunamocs. Karva. Kisgyarmat. Párkány és Zalaba települések szerepelnek.

A mintaprojekt eredményeit egy nagyobb pályázatban hasznosítják majd, a Szlovák-Magyar Együttműködési Program 2027-ig terjedő időszakában.

Bevezető
ESZTERGOM/PÁRKÁNY |

Közel 75 ezer eurós uniós támogatást nyert el a Párkány és Esztergom térségét magába foglaló Ister – Granum EGTC, a Duna menti települések épített és szellemi örökségének feltérképezésére, bemutatására és népszerűsítésére.

Címkék

Település / hely
ESZTERGOM/PÁRKÁNY

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Buchlovics Péter

Read More

Post Comment