Search by category:
Egyéb kategória

WHO: folytassák az AstraZeneca felhasználását

WHO: folytassák az AstraZeneca felhasználását
Mészáros Richárd
2021. 03. 19., p – 23:00

2021. március 20., szombat – 09:00
AstraZeneca

Friss ikon
Off

Törzs

„Felszólítjuk az országokat, hogy továbbra is használják ezt a fontos, Covid-19 elleni védőoltást” – közölte genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A főigazgató azután beszélt erről, hogy a WHO Globális Vakcinabiztonságossági Tanácsadó Bizottsága (GACVS) közleményben állapította meg: az AstraZeneca Covid-19 elleni oltásáról rendelkezésre álló adatok nem utalnak megnövekedett vérrögképződési körülményekre. A szakértői bizottság közölte, hogy továbbra is folytatja a vizsgálatódást bármilyen mellékhatás esetében.

„Az AstraZeneca védőoltása különösen fontos, mert több mint a 90 százalékát teszi ki a COVAX keretében szállított oltásoknak” – mondta Tedrosz.

A COVAX programot a WHO és a GAVI Vakcinaszövetség vezetésével hozták létre, hogy elősegítsék a kis és közepes jövedelmű országok vakcinához jutását.

„Nem kérdéses, hogy a Covid-19 halálos kimenetelű betegség, és az AstraZeneca/Oxford vakcinája segít megelőzni. Arra is fontos emlékezni, hogy maga a Covid-19-betegség okozhat vérrögöket és alacsony trombocita számot” – tette hozzá a főigazgató.

„Tekintettel a fertőzésekkel és a halálesetekkel szemben világszerte tapasztalt hatalmas védelmi képességére, az AstraZeneca Covid-19 elleni védőoltásának (közöttük az Indiai Szérum Intézet által gyártott Covishieldnek) továbbra is nagyobbak az előnyei, mint a kockázatai” – áll a GACVS közleményében.

A 12 szakértőből álló bizottság, amely kedden és csütörtökön tartott virtuális ülést, megvizsgálta az európai, nagy-britanniai, indiai, valamint a WHO globális adatbázisában található adatokat.

„Bár igen ritka és egyedülálló, alacsony trombocita számmal társult tromboembólai történéseket – így agyi vénás sinus-thrombosist (CVST, a stroke igen ritka formája) – jelentettek Európából az AstraZenecával való oltás után, nem biztos, hogy ezt az oltás okozta” – áll a közleményben.

Csütörtökön az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vélte úgy, hogy az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett védőoltás „biztonságos és hatásos”.

A georgiai egészségügy-minisztérium pénteken bejelentette, hogy a továbbiakban csak jól felszerelt egészségügyi központokban oltanak AstraZenecával, miután egy 27 éves ápolónő meghalt, miután beoltották.

A belügyminisztérium közölte, hogy vizsgálatot indítanak, miután az ápolónő, aki megkapta az AstraZeneca oltását és (allergiás) anafilaxiás sokkot kapott, pénteken elhunyt – írta a RIA orosz hírügynökség.   

Bevezető

Az AstraZeneca/Oxford oltása felhasználásának folytatására szólította fel pénteken az országokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO), csatlakozva az európai és a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság hasonló állásfoglalásához.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment