Search by category:
Egyéb kategória

Betegség oka is lehet az izomgörcs

Betegség oka is lehet az izomgörcs
Mészáros Richárd
2021. 03. 22., h – 11:06

2021. március 28., vasárnap – 16:40
izomgörcs

Friss ikon
Off

Törzs

A sportolók problémája

Ha rendszeresen sportol, akkor leggyakrabban a lábszárban jelentkezik a görcs. Ilyenkor fájdalmasan összehúzódnak az izmok, s ez az állapot néhány másodperctől több percig is tarthat. Leggyakrabban éjszaka jelentkezik, egy-egy megterhelő sportteljesítmény vagy túlterhelés után, amikor a test nyugalomban van. Nem ritka az sem, hogy sportolás közben lép fel, s nemcsak a lábszárat, hanem a combot és a talpat érinti.

Ásványi anyagok, vitaminok, folyadék

A görcsöt okozhatja a mész, a magnézium vagy a kálium hiánya. Ez főleg az idősebb emberekre és a terhes nőkre jellemző. Akkor is jelentkezhet, ha a szervezetben kevés a Bés az E-vitamin. Ügyelni kell a rendszeres és elegendő folyadékpótlásra, mert a dehidratáció is kiválthatja ezt a kellemetlenséget.

Kezdődő betegség jele?

Ha gyakran húzza görcs a lábát, kezdődő betegség, például visszértágulat, váralvadási zavar vagy idegrendszeri betegség is állhat a háttérben. Ha ön egészséges életmódot folytat, s ennek ellenére is túl gyakran jelentkezik izomgörcs, mindenképpen keresse fel az orvost.

További okok

• kevés mozgás
• a végtagok rossz vérellátása
• túlzott alkoholfogyasztás
• néhány gyógyszer fogyasztása (leggyakrabban a magas vérnyomás csökkentésére szedett gyógyszer)
• kimerültség és stressz

Mi segít?

Legjobb megoldás a könnyű izomnyújtás, amikor a lábat enyhén megfeszíti és ellazítja, esetleg váltakozva lábujjhegyre vagy sarokra áll. A forró-hideg zuhany szintén jót tesz a lábnak, akárcsak az eukaliptuszolajjal végzett masszázs.

Próbálja ki a következő házi receptet: kenje be lábát ecettel és felmelegített rummal kevert vízzel.

(ki)

Bevezető

Önnek is szokta húzni a görcs a lábát? Rendszerint hirtelen jelentkezik, és nagyon erős fájdalommal jár. Több oka is lehet ennek. Nézzük meg, mi állhat a háttérben. Vajon meg lehet-e tőle szabadulni? Mi a legjobb ellene?

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment