Search by category:
Egyéb kategória

Megfázás ellen csirkeleves a legjobb?

Megfázás ellen csirkeleves a legjobb?
Mészáros Richárd
2021. 03. 22., h – 10:56

2021. március 27., szombat – 19:45
csirkeleves

Friss ikon
Off

Törzs

Le kell szögezni: embereken végzett tanulmányokat nem találunk arról, hogy bizonyítottan harcol a megfázás ellen a csirkeleves. A Chest szaklapban megjelent egyik tanulmány szerint például a csirkeleves megfázás ellen azért lehet jó, mert gyulladáscsökkentő hatású. A kutatók az ún. neutrofilek mozgását is vizsgálták – melyek a fehérvérsejtek egy típusa – a levessel keverve, s kiderült, hogy ezek mozgása csökkent a leves jelenlétének köszönhetően, s ez gyulladáscsökkentő mechanizmusra utal, amely elméletben enyhíti a megfázás tüneteit.

Dr. Stephen Rennard, a tanulmány vezetője, aki a Nebraskai Egyetem Omahai Egészségközpontjának professzora, rámutatott, hogy a csirkeleves bizonyos összetevői hatással lehetnek a szervezet sejtjeire, s lehetséges egészségi hatásai vannak, ám hogy ezek jók vagy rosszak ránk nézve, azt nem tesztelték. A kutatók nem különítették el a specifikus anyagokat a levesben, melyek jótékonyak lehetnek, s nem próbálták megmutatni, mit érnek el egy élő emberben, aki éppen meg van fázva.

A csirkeleves aromája, fűszerei, forró mivolta segíthet javítani a tüneteket fertőzés esetén azon embereknél, akik légzőszervi problémákkal küzdenek – hívta fel a tanulmány a figyelmet, melynek szerzője, dr. Kiumars Saketkhoo pulmonológus kiemelte: 40 éve végeztek Miami Beach-en egy tanulmányt, ahol egy nagyobb zsidó közösség él, és nagyon hisz a csirkeleves erejében. El is nevezték „zsidó penicillinnek”. A kisméretű tanulmány során 15 egészséges önkéntes orrába apró szemcséket juttattak, amelyek a baktériumokat vagy vírusokat utánozták, s ezek aktivitását is mérték azelőtt és azután, hogy az önkénteseknek hideg vizet, meleg vizet vagy csirkelevest adtak.

A csirkeleves a megfázás ellen jóval hatékonyabb volt, mint a meleg víz, stimulálta ugyanis a nyálkahártya szállítórendszert – ez segít mozgatni a felső és alsó légutakban a felgyülemlett váladékot. Ez a rendszer igen nagy szerepet játszik abban, hogy kitisztuljunk minden légúti fertőzés esetén, beleértve a megfázást is. A meleg folyadékok kortyolgatása segít felmelegíteni az orrot, mely szintén javíthatja a tüneteket. Ám a csirkelevesben van még valami, ami ad egy „lökést” a dolognak. A gyógynövény-birodalom számtalan illatos, ízes, gyógyhatású taggal büszkélkedik. Nem egy közülük egyszerre gyógy- és fűszernövény, így aztán megfelelően alkalmazva helyet kaphatnak a gasztronómiai fogásokban és a házi orvosságokban egyaránt.

(napidoktor)

Bevezető

Mindenki hallhatott már nagyanyáink jó tanácsáról: nátha, megfázás ellen főzzünk csirkelevest! De vajon tényleg igaz ez?

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment