Search by category:
Egyéb kategória

Nosztalgiamozi a VASÁRNAPBAN Josef Šebánekkel

Nosztalgiamozi a VASÁRNAPBAN Josef Šebánekkel
Mayer-Ázsoth Réka
2021. 03. 22., h – 08:43

2021. március 22., hétfő – 08:43
Film. at. BarrandovFilm. at. Barrandov

Friss ikon
Off

Törzs

Josef Šebánek az elfogadó, megrakott tányérjához és délutáni szunyókálásához ragaszkodó, fele királyságát az asszonyára bízó cseh férfiember prototípusát hozta Milos Forman remekművében, az Egy szöszi szerelmében.

Nem sokkal később már a Tűz van, babám! bálra készülő tűzoltóegyletének tagjaként mosolyog rajta a világ, amint nagy bevonulásra tanítja a helyi szépségverseny jelöltjeit. Nem kellett csiszolgatni őt. Gyémánt volt ő anélkül is. A hatvanas évek cseh új hullámának felejthetetlen alakja, a Homolka család atlétatrikós nagypapája, aki ízig-vérig kispolgár.

 

Hogyan került kamera elé? Mivel nyűgözte le Formant? Minek tanult ki Josef Šebánek? Hol érezte magát igazán elemében? Milyenek voltak a szülei? Miért nem tanulta meg a szöveget? Mikor szerette meg a kamerát? Miért nem járt el a bemutatókra? Milyen volt a mozivásznon és milyen magánemberként? Mit mesélt róla a felesége? Mit csinált szívesen? Hogyan halt meg?

A már megvásárolható Vasárnapban ezekre a kérdésekre is választ kapnak Szabó G. László írásában.

Bevezető

Ő nyitott ajtót báli zenész nagyfia hívatlan vendégének, a kis kofferrel beállító vidéki, cipőgyári munkáslánynak. Nem dohogott, nem dühöngött, arra ott volt a felesége.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vasárnap

Vasárnap rovat

Read More

Post Comment