Search by category:
Egyéb kategória

Vajas-banános toastkenyér és jeges kád – így regenerálódnak az élteniszezők

Vajas-banános toastkenyér és jeges kád – így regenerálódnak az élteniszezők
Mészáros György
2021. 03. 23., k – 12:54

2021. március 23., kedd – 13:34
Olasz Dávid

Friss ikon
Off

Törzs

Miből áll egy erőnléti edző munkája? 
Nem mindenki értelmezi jól a fogalmat. Sokan azt hiszik, hogy csak kiviszik a sportolókat futni, vagy elmennek velük a konditerembe. Ez nem így van. Az erőnléti edzőnek egészen az alapoktól fel kell építenie a sportolót és mindent meg kell tennie azért, hogy egészséges maradjon. Az a feladatunk, hogy kidolgozzunk egy hatékony eljárást, hogy a teniszező mozgékony maradjon, megelőzze a sérüléseket és olyan alapokat kell felépíteni, hogy elérje a legjobb teljesítményt a pályán. 

Hogyan készíti fel a teniszezőket a tornákra, és mi a dolga a meccsek előtt és után?
Egy játékos felkészítése már a tornák előtt megkezdődik. Ha például tudjuk, hogy a teniszező Floridába utazik, ahol nagyon magas a páratartalom és nagy meleg van, akkor már úgy kell beállítani az egész protokollt, hogy ellenálló legyen az ottani körülményekkel szemben. A tévében sokszor látható, hogy görcsöt kap a játékos, ilyenkor sót és kalciumot szoktak adni neki, ezek szükségesek az izmok működéséhez. De ha valaki a meccs közben kap görcsöt, akkor már felesleges, megehet akármennyi sót, mert mire a szervezete felveszi ezeket az anyagokat, vége lesz a mérkőzésnek. A fiziológia nagyon fontos minden téren, ezért kell megfelelően összeállítani az étkezést és a megfelelő italokat a teniszező számára. A meccs után pedig a regeneráció következik. Ma már szinte ez a legfontosabb tényező az élsportban. Azelőtt azért doppingoltak egyes nagy sportolók, hogy a teljesítményüket fokozzák, ma már inkább azért, hogy a regeneráció gyorsuljon.

Különböző borítású tornák különböző felkészülést igényelnek?
Igen. Nagy különbség van, hogy Wimbledonban füvön, vagy Párizsban salakon játszanak, vagy valahol kemény borításon. A salak a leglassabb és legmegerőltetőbb borítás, így itt arra kell figyelni, hogy a hosszú labdamenetekben sokkal több energiát fogyaszt el a teniszező, mint kemény pályán. Az a feladatunk, hogy a versenyfeltételekhez igazítsuk a játékos fiziológiáját. A tornákon pedig az az elsődleges célunk, hogy azon a szinten tartsuk a játékosokat, amit a verseny előtti felkészítéssel elértünk. 

A mérkőzések előtt és után milyen gyakorlatokat végeznek a játékosok?
A meccsek előtt már csak rövidebb tonizációs edzéseket végzünk, hogy ne fáradjon el a játékos, de felgyorsuljanak az idegpályái. Ez körülbelül 25 perc, ami intenzív erőnléti edzésnek felel meg a gyakorlatban. A mérkőzés után pedig attól függ, hogy hogyan érzi magát a teniszező és ki a következő ellenfél. Mehetünk egy kicsit még erősíteni, vagy pedig a jeges kádba. Nagyon fontos, hogy a játékos és az edzője jól megértse egymást és jól be tudják állítani a regenerációt.
 

Leírás

Gombos Norberthez nemcsak munkakapcsolat fűzi, de nagyon jó barátok is (Fotók: Olasz Dávid képarchívuma) 

Akkor egy erőnléti edzőnek nincs más dolga meccs alatt, mint szurkolni a teniszezőjének?
Lényegében igen. Az energiaitalokat már a mérkőzés előtt összeállítjuk. Ezekből általában négyfajta van. Persze van olyan, hogy néha előbb elfogy az ital vagy másfajta kell, ilyenkor a játékos int, és mi ezt elkészítjük neki, majd a labdaszedőkkel odaküldjük. A játékos mindig tudja, hogy milyen sorrendben és mennyit kell innia ezekből, hogy lelassítsuk a fáradtságot. Azt is tudják, hogy mikor mit kell enni, vannak különböző gélek, és banánt is esznek a teniszezők a szünetekben. Egyszer Lleyton Hewitt edzője kombinálta a toastkenyeret, a vajat és a banánt. Később a szakemberek bebizonyították, hogy ez tartja legjobban szinten a teniszezők energiáját a mérkőzések alatt. 

Ön izgulós fajta? Nagyon szurkol a tanítványainak a mérkőzések alatt?
Igen, nagyon szurkolok nekik! Lukáš Lacko, Filip Horanský, Alex Molčan, Lukáš Klein mérkőzésein ott vagyok, mostanában pedig Gombos Norberttel utazom a nagy tornákra. Nagyon fontos, hogy érezzék: a bizalom, amit belénk fektetnek, fordítva is működik. Mi edzők ott ülünk a pálya mellett, próbáljuk mutatni, hogy nyugodtak vagyunk. Ha a játékosok többször egymás után hibáznak, fontos, hogy ne lássanak minket mérgesnek, azt kell mutatnunk, hogy a hiba után már a következő labda a fontos. Ennek ellenére néha sokkal idegesebb vagyok, mint maga a játékos. 

A tornákra előre összeállított edzéstervvel vágnak neki, vagy ez éppen az aktuális ellenféltől függ?
Minden az aktuális ellenféltől függ. Ha tudjuk, hogy az ellenfél jól szervál, akkor az fontos, hogy a játékos jól reagáljon és gyors legyen. Olyan dinamikus edzéseket végzünk, ahol a robbanékonyság fejlesztésén van a hangsúly. Ha viszont tudjuk, hogy az ellenfél szereti a hosszú labdameneteket, akkor az állóképesség és mozgékonyság a fontos, hogy bírja ő is a hosszú játékokat. Fontos, hogy a sportoló ízületei rugalmasak legyenek, és egymás után sokszor tudja ugyanazokat a mozdulatokat elvégezni meccsterhelés alatt.

A tornákon két mérkőzés között mivel és hogyan segítik a játékosok gyorsabb regenerációját?
Többfajta regeneráció létezik, amiket a játékosokhoz kell igazítanunk. A legfontosabb dolgok közé tartozik az étkezés is. Egy teniszezőnek, akkor is, ha nem érzi magát éhesnek, étkeznie kell rögtön a meccs után, hogy a fiziológiai regeneráció minél hamarabb induljon el. Tudományosan megalapozott tény, hogy egy nehéz mérkőzés után, ha a játékos effektíven étkezik (azaz az ételben található fehérjék, cukrok, tápanyagok mennyisége a játékos testsúlyához van állítva), a regeneráció 11-12-13 óráig tarthat. Ha nem azonnal a mérkőzés után étkezik, hanem mondjuk másfél óra múlva, akkor a regeneráció elnyúlhat 18-20 órára is. Az étkezés után a jeges kád következik, itt a lábon van a fő hangsúly, mert egy-egy meccs alatt ezeket éri a legnagyobb terhelés. Itt is lehet változtatni, hogy milyen hosszú időre és hány fokos vízbe menjen a játékos. A mérkőzés során keletkeznek olyan anyagok a vérben, amelyek feleslegesek és blokkolják a regenerációt. Léteznek olyan tornagyakorlatok, amelyek célzottan ezeket az anyagokat égetik el. Így a jeges fürdő után ezeket az anyagokat égetjük el. 

Ön Gombos Norberttel részt vett az Australian Openen. A torna előtt a játékosoknak kéthetes karantént kellett abszolválniuk, amikor csak pár órára hagyhatták el a szobát és edzhettek. Ez mennyire nehezítette meg az erőnléti felkészülést?
Ahogy megérkeztünk Ausztráliába, azonnal a repülő leszállása után vittek minket egy nagy terembe, ahol leteszteltek. Lehetett érezni, hogy nemkívánatos személyek vagyunk ott. A hotelben egyenként vittek fel minket a szobáinkba. Az lett volna a protokoll, hogy naponta 5 órát edzhetünk, de az első négy nap semennyit sem tudtunk edzeni. Helyette naponta teszteltek minket, kétszer jött a hívás a vezetékes telefonra, hogy nem produkálunk-e tüneteket. A legrosszabb az volt, hogy ez nem mindig ugyanabban az időpontban zajlott, volt hogy este 10-kor jöttek tesztelni, volt, hogy reggel hatkor.

Gombos Norbert decemberben már átesett a koronavíruson, ebből adódtak is problémáik.
Igen, Norbi karácsony előtt már átesett a koronavíruson, mire indulni kellett, addigra meggyógyult és nem volt fertőző sem. Az első két tesztjével nem is volt gond, de a harmadik pozitív lett. A pozitív teniszezőket egy másik hotelbe vitték, szigorúbb karanténba. Ekkor jött a sok telefonálás, orvosokkal és a verseny menedzserével. Megígérték, hogy átnézik a papírjainkat, amik között ott volt egy hivatalos, angolra fordított orvosi igazolás, hogy Norbi nem fertőző. Azt is mondták, hogy egy órán belül telefonálnak. Ebből egy nap lett. 24 órát vártunk arra, hogy megcsörrenjen a telefon. Nem is aludtunk, még zuhanyozni sem mertünk elmenni. Nagyon idegesek voltunk, mindketten nehezen viseltük a helyzetet. Már arra is gondoltunk, hogy bár ne jöttünk volna a tornára. Aztán végül vért vettek Norbitól. Arról is szó volt, hogy ha Norbi pozitív, akkor a mi repülőnkön utazó játékosokat is szigorú karanténba helyezik, így a játékosok felől is éreztünk pici rosszallást. A vérvételből aztán kiderült, hogy Norbi nem pozitív és nem is fertőző. Ezután problémáink voltak a hivatalos autókkal is, amelyeknek az edzésre kellett minket szállítani. Így mi nem másnap, hanem csak a 8. nap kezdtünk edzeni. Minden este kaptunk egy SMS-t, hogy másnap ekkor és ekkor van 2 órás edzésünk, aztán 2 óra konditerem és 1 óra étkezés. Csak az volt a gond, hogy ha nekünk elég volt másfél óra edzés, akkor is meg kellett várni a két óra leteltét, hogy következhessen a másik program. Így telt a kéthetes karanténból megmaradt 7 nap. Nem volt egyszerű semmilyen szempontból. Miután letelt a karantén, foglaltunk egy apartmant a városban, és onnantól kezdve szabadok voltunk. A városban is járkálhattunk.

Ez befolyásolhatta azt, hogy Norbi az első fordulóban 3:1-re kikapott a 166. helyezett Alex Bolttól?
A történtek után nem voltak nagy elvárásaink a tornával kapcsolatban. Norbi decemberben beteg volt, már akkor is kevesebbet tudtunk edzeni, aztán az Ausztráliában töltött három hét alatt is eléggé limitálva voltunk. Bíztunk benne, hogy Norbi jól fog játszani, és jól is játszott, de fontos pontoknál hibázott, aminek lehetett az egyik oka az is, hogy kevesebbet tudtunk edzeni a megszokottnál. A körülményekhez képest teljesítettük a célt. Norbinak van egy újabb Grand Slam-főtáblája, nem sérült meg, nem betegedtünk meg. 

A közösségi hálókon terjedtek videók, amelyeken a karanténban lévő játékosok a szobájukban edzettek. Az ágyakról leszedett matracoknak püfölték a labdát és hasonlók. Önök is végeztek ilyen gyakorlatokat?
Mi nem végeztünk ilyen modifikált edzéseket, többnyire azok edzettek, akik komoly karanténban voltak. Mi a pozitív teszt körüli dolgokat oldottuk. Néhány apróbb tornagyakorlatot végzett Norbi, hogy rugalmas maradjon a teste. Az ilyen edzések nem teljes értékű gyakorlatok, de mentálisan segíthetett a játékosoknak, hogy legalább fogták az ütőt és ütéseket imitáltak. Az én szobám mellett és fölött is volt egy-egy olyan játékos, aki ilyen edzéseket végzett, természetesen nem egy időben. Napi szinten 5-6 órát zörögtek, ami eléggé kellemetlen volt. 

A későbbi győztes Novak Djokovics is hasfalhúzódással játszott, Rafael Nadal, Alexander Zverev és Grigor Dimitrov sem volt teljesen egészséges a tornán. Lehetséges, hogy a korlátozott körülmények miatt volt ennyi sérülés?
Igen, lehetséges. De nem lehet pontosan megmondani, hisz Djokovics máshol, sokkal jobb feltételek mellett készült, mégis megsérült. 

Ön már nagyon sok tornán vett részt, nem csak Gombos Norberttel. Melyik volt a legemlékezetesebb, és miért? 
A tavalyi US Open és a párizsi Roland Garros, ahol Norbival voltam, nagyon jól sikerült. Franciaországban Tóth Tibor edző is ott volt, remek volt a hangulat, és Norbi is jól játszott mindkét tornán. Norbival szeretek tornákra járni, nagyon jól megértjük egymást, és megvan a kellő bizalom egymás iránt. Norbi nagyra értékeli a munkámat, és ezt igyekszik meghálálni. Emberileg remek a kapcsolatunk, barátok vagyunk. 

És a többiekkel?
Velük is jó a viszonyom. Az egyik legemlékezetesebb tornám Lukáš Lackóhoz köthető. 2018-ban először Eastbourne-ben voltunk, ahol döntőt játszott, utána pedig Wimbledonban teniszezett. A második körben Roger Federerrel játszott a centerpályán. Ugyan kikapott, de nagy élmény volt. Tele volt a stadion emberekkel, este pedig, mikor mentünk vacsorázni, az emberek megismertek, a városban integettek és gratuláltak nekünk. 
 

Lukas lacko federer

Leírás

Lukáš Lacko mérkőzése Roger Federer ellen Wimbledonban ⋌(Fotó: Olasz Dávid képarchívuma)

Ön szerint a mostani top 100-as teniszezők közül kinek van a legjobb kondíciója? 
Ezt nagyon sokan kérdik tőlem. Diego Schwartzman ebből a szempontból nagyon felkészült. Alacsony és jól bírja a hosszú labdameneteket. De ott van Dominic Thiem, Novak Djokovics, Rafael Nadal is. A top 100-ban lévők között már kevés az a játékos, akinek gyenge lenne a kondija.

Bevezető

Olasz Dávid erőnléti edző manapság Gombos Norbert teniszezővel járja a Grand Slameket. A 35 éves edző lelkesen avatott be minket az ilyen nagy tornák kulissza-titkaiba. Elmondta azt is, hogy mentálisan milyen megterhelő volt az Australian Open előtti karanténidőszak, s elárulta, hogy miért kell egy teniszezőnek azonnal a mérkőzés után étkeznie. Akkor is, ha nem éhes.
 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Mészáros György

Read More

Post Comment