Search by category:
Egyéb kategória

Az oroszok 64%-a úgy véli, hogy a koronavírus egy biológiai fegyver – a lakosság nagy része elutasítja az oltást, az orosz vakcinát is

Az oroszok 64%-a úgy véli, hogy a koronavírus egy biológiai fegyver – a lakosság nagy része elutasítja az oltást, az orosz vakcinát is
Balázs Lilla
2021. 03. 24., sze – 10:29

2021. március 24., szerda – 13:00
Putyin a tajgán

Friss ikon
Off

Törzs

Más vezetőkkel és sztárokkal ellentétben, Oroszország elnöke nem engedte, hogy kamerán rögzítsék, amint beoltják őt. 

„Nem szeretnék majommá válni, ezért nem kameráztatom le magam. Az biztos, hogy a saját vakcinánkat adják be nekem, mert a világon azt tartom a legmegbízhatóbbnak”

– nyilatkozta a sajtónak Vlagyimir Putyin, orosz elnök.

Az, hogy az elnök nem a kamerák kereszttüzében oltatta be magát, rengeteg spekulációnak biztosított táptalajt.

„A legtöbben úgy vélik, hogy Putyin vagy egyik vakcinát sem részesíti előnyben, vagy nem a Sputnikkal lett beoltva, hanem egy olyan oltóanyaggal, ami az egyszerű ember számára elérhetetlen” – magyarázza Andrej Kolesnikov, orosz politológus.

Sokan úgy vélik, hogy az orosz elnöknek kamerák előtt kellett volna beoltatnia magát, hogy ezzel is ösztönözze a lakosságot. 

Oroszországban a lakosság többségét egyébként a Sputnik V vakcinával oltják, de vannak más oltóanyagok is: a szibériai Vektor kutatóközpont EpiVakKorona vakcinája és az Orosz Tudományos Akadémia KoviVak oltóanyaga – ám ezekről egyelőre csak keveset tudni.

„Mindhárom oltóanyag különböző technológiával készül. Klinikai tanulmányaink azonban csak a Sputnika V-ről vannak, a többi vakcina hatófokáról semmit sem tudunk” – nyilatkozta a Rádio Svoboda-nak Vasilij Vlasov, egészségügyi szakértő.

Nem tudni még, hogy hány ember oltatta be magát Oroszországban, annyit tudni, hogy a három oltóanyaggal büszkélkedő, 146 milliós lakosságú országnak, az 5%-a kapta meg az oltás első adagját.

Az orosz sajtó szerint az EpiVakKorona vakcinával – melyből fél millió adag kerül szétosztásra a hónap végéig országszerte – az a gond, hogy csak 3 ezer önkéntesen ellenőrizték.

Az oroszok 64%-a elutasítja az oltást, mert úgy véli a Covid-19 csak egy biológiai fegyver.

Míg decemberben a lakosság 58%-a utasította el a Sputnik V vakcinát, addig ez a szám mostanra már 62%-ra rúgott. A 18–24 évesek 75 %-a oltásellenes.

Az országban egyébként a koronavírussal megfertőződött 4,4 millió emberből, 4,1 millió meggyógyult. Az orosz hivatalok pedig optimisták a legutóbbi napok számadatainak köszönhetően: hétfőn 8457 fertőzöttet regisztráltak, ami tavaly szeptember óta a legkevesebbnek számít.

A Sputnik V oltóanyagot 56 országba fogják szállítani, köztük Vietnamba. Mindeközben az EU tagországai közül Szlovákia és Magyarország vásárolt az orosz oltóanyagból – a többi tagország arra vár, hogy az EMA regisztrálja az orosz vakcinát.

(bl, denníkn)

Vlagyimir Putyin

GALÉRIA: Putyin megmutatta a hétvégén, hogy mi az élet

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter hétvégi tajgai sétájáról

Bevezető

Az orosz fiatalok 75%-a annak ellenére sem oltatná be magát, hogy Vlagyimir Putyin az oltás után remekül érzi magát és mától már újra ellátja a hivatalos ügyeket.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment