Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová holnap 11 órakor elfogadja Gröhling és Korčok lemondását

Čaputová holnap 11 órakor elfogadja Gröhling és Korčok lemondását
Mészáros Richárd
2021. 03. 24., sze – 18:32

2021. március 24., szerda – 19:00
Zuzana Čaputová

Friss ikon
Off

Törzs

Richard Sulíkot, párjuk elnökét követően Gröhling és Korčok szerdán jelentette be távozását. Sulík azt követően nyújtotta be lemondását, hogy Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő vasárnap bejelentette, hajlandó távozni posztjáról, de a kormány tagja marad. Ennek egyik feltételéül szabta, hogy Sulík távozzon a kormányból. Az SaS korábban szerdáig adott időt a miniszterelnöknek, hogy távozzon a kormány éléről, különben a párt kilép a koalícióból. Lemondott Mária Kolíková igazságügyi miniszter, és nem zárta ki távozását Veronika Remišová (mindketten Za ľudí) miniszterelnök-helyettes sem.

A Matovič-kormány válságban van, a krízis a Szputnyik V vakcina vásárlása után éleződött ki. Az SaS és a Za ľudí a kormány átalakítására szólított fel, és ragaszkodik a miniszterelnök lemondásához. A liberálisok azt akarják, hogy Matovič távozzon a kormányból. A koalíciós partnerek továbbra is a négypárti koalíció megtartásáról beszélnek. Boris Kollár, a Sme rodina mozgalom vezetője, a parlament elnöke nem tartja kizártnak, hogy ha a jövő hét végéig nem zárul le a válság, előrehozott választás lesz. Ezt azonban a koalíciós partnerek elutasítják. Zuzana Čaputová köztársasági elnök lemondásra szólította fel a miniszterelnököt.

Bevezető

Zuzana Čaputová köztársasági elnök csütörtökön 11 órakor elfogadja Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi és Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter lemondását – tájékoztatott Martin Strižinec, az államfő szóvivője. A köztársasági elnök ideiglenesen a kormány más tagjait bízza meg a minisztériumok irányításával.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment