Search by category:
Egyéb kategória

Felújították a lévai kórház klinikai-biokémiai osztályát

Felújították a lévai kórház klinikai-biokémiai osztályát
Száz Ildikó
2021. 03. 24., sze – 12:44

2021. március 24., szerda – 14:19
Léva, kórház

Friss ikon
Off

Törzs

A közelmúltban befejezett nagyszabású felújítás kapcsán Vlasta Macková, a klinikai-biokémiai osztály főorvosa a kórház honlapján tájékoztatta a lakosokat a központ munkájáról. Elsősorban a lévai kórház fekvőbetegeinek, valamint a lévai rendelőintézetbe érkezőknek a mintáit veszik górcső alá, de ide kerülnek feldolgozásra a térség körzeti és szakrendelőiből is a minták. Alapfokú és speciális biokémiai vizsgálatokat végeznek, hormonális, kardiális, tumoros, diabéteszes elemzéseket. Ezeket a vizsgálatokat vérből, vizeletből, végbélből, vagy punkció során vett mintákból végzik. Gyógyszeres mérgezés, vagy drogfogyasztás esetén vizeletből vett mintát vizsgálnak. Tavaly csaknem 275 ezer beteg mintáját vizsgálták meg, ami több mint 870 ezer biokémiai vizsgálatot jelent. A koronavírus-fertőzés kapcsán egyre nagyobb jelentősége van a speciális osztálynak. PCR-teszteket és antigénteszteket vizsgálnak a kórház tesztelőpontján. A lévai kórházban kezelt koronavírus-fertőzött betegek számára a laboratóriumban végeznek el minden további biokémiai diagnosztizálást. Az első korszerű berendezést, a HPLC Adams A1c analizátort már tavaly megkapták az osztályra, és elsősorban a cukorbetegségben szenvedők mintáinak vizsgálására használják. Időközben átépítették az egész osztályt, lecserélték a nyílászárókat, hőszigetelték az épületet, majd megkezdték a laboratóriumi helyiségek felújítását. Három kisebb laboratóriumból egy nagy központi csarnokot nyitottak, hogy az új gépeket el tudják helyezni. Idén februárban nagy teljesítményű analizátorokat szereltek be a csarnokba, és beiskolázták a laboránsokat, valamint más egészségügyi dolgozókat.

Néhány nappal ezelőtt a lévai kórház biokémikusai megkezdték a munkát az új, huszonnégy órás rendszerben, így naponta 500 mintát képesek feldolgozni. Rugalmasabb lett a mintaátvétel, így sürgős esetben gyorsabban küldik az eredményt.

Bevezető
Léva |

Naponta mintegy 500 mintát dolgoznak fel a lévai AGEL kórház klinikai-biokémiai részlegén, amelynek csarnoka és műszaki felszereltsége teljesen megújult. A biokémikusok korszerűbb központban végezhetik a vizsgálatokat, hozzájárulva ezzel a korai diagnosztizálás sikerességéhez.

Címkék

Település / hely
Léva

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment