Search by category:
Egyéb kategória

Kutatások szerint elmaradt a járványra jósolt baby boom

Kutatások szerint elmaradt a járványra jósolt baby boom
Balázs Lilla
2021. 03. 25., cs – 16:54

2021. március 26., péntek – 09:00
várandós

Friss ikon
Off

Törzs

Ehhez képest a statisztikák szerint az Egyesült Államok az elmúlt évszázad legnagyobb születési visszaesését produkálta, ahogy Európában is jelentősen visszaesett a születések száma. A járvány gyerekvállalási kedvet befolyásoló hatásait a BBC foglalta össze.

A születések csökkenése nem mindenkit ért váratlanul, Philip N. Cohen, a Marylandi Egyetem szociológus professzora azt mondta a lapnak, hogy látva a járvány súlyosságát, egyáltalán nem meglepő, de számára is sokkoló látni a születések drasztikus csökkenését.

Az amerikai születések számának csökkenését a Brookings Intézet közgazdászai már 2020 júniusában megjósolták: becsléseik szerint éves szinten 300 ezerrel, de akár félmillióval kevesebb gyerek születik majd.

Az európai felmérések pedig azt mutatták, hogy a 2020-ban gyereket tervező franciák és németek 50%-a döntött úgy, hogy elhalasztja a gyerekvállalást. 

Az olaszországi adatok 21,6%-os visszaeséssel számoltak, Spanyolországban pedig 20%-al.

Kilenc hónappal a járvány európai kezdete után, Franciaországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Tajvanban és Koreában az elmúlt 20 év legkevesebb születését regisztrálták. Még a Google-keresések is azt mutatták, hogy visszaesett a gyerekvállalási kedv.

Ha a továbbiakban is csökken a születések száma, azzal ez lehet az elmúlt több mint egy évszázad legnagyobb csökkenése: nagyobb, mint a 2008-as, vagy mint az 1929-es gazdasági világválságok után.

Wilde szerint a gazdasági válságok és a járványok először a születések visszaesését, majd hirtelen fellendülését mutatják, de ebben az esetben mást tapasztalt. Most azt látja, hogy az emberek sokkal hosszabb ideig várnak a gyerekvállalással, de akadnak olyanok is, akik inkább egyáltalán nem vállalnak gyereket.

Mindeközben az ENSZ szexuális és reproduktív egészséget vizsgáló szervezetének jelentése szerint a járvány miatt csaknem 115 ország 12 millió nője veszítette el a lehetőséget, hogy eljusson egy családvédelmi szolgálathoz: ez pedig legalább 1,4 millió nem tervezett terhességet eredményezhet.

Ezért vannak országok, ahol akár több gyerek is születhet: Indonéziában a kormány félmillióval több gyerek születésével számol – pedig az országban kifejezetten kérték az embereket, hogy ne csináljanak gyereket. A cikk szerint a lezárások alatt a kormány autókat küldött körbe, hogy azokból hangosbeszélőn át kérjék a párokat:

Lehet szexelni. Lehet házasodni. De ne essetek teherbe.

A Kinsey Intézet 2020-as jelentése szerint a megkérdezettek több mint 43%-a – kortól és nemtől függetlenül – arról számolt be, hogy a járvány kezdete óta romlott a szexuális élete. 

Hogy egy ország gazdasága és demográfiai helyzete között van összefüggés, eddig is tudni lehetett, és ez a járvány alatt sem változott jelentősen: a cikkben megemlített kutatás szerint azok a felnőttek, akik a koronavírus által leginkább sújtott területeken élnek, inkább elhalasztották a gyerekvállalást.

A gazdagabb észak-európai országokban, mint például Norvégiában, Dániában vagy Finnországban csak csekély, vagy szinte semmilyen csökkenésről nem számoltak be a decemberi és januári születési számok alapján. 

A Maastrichti Egyetem pszichológusa és szexológusa, Marieke Dewitte szerint azért születik kevesebb gyerek, mert a járvány másképp hat mindenki szexualitására és párkapcsolatára. Néhány embernél a stressz növeli a szexuális vágyat, néhánynál pedig pont az ellenkezője történik.

(bl, 444)

Bevezető

Amikor 2020 tavaszán a járvány miatt világszerte megkezdődtek a lezárások, mindenki azt gondolta, hogy az otthonukba szorult párok mást se fognak csinálni, csak egymással foglalkozni, ami majd hatalmas baby boomhoz vezet.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment