Search by category:
Egyéb kategória

VIDEÓ: Rengeteg konténer zuhan a teherhajókról az óceánokba

VIDEÓ: Rengeteg konténer zuhan a teherhajókról az óceánokba
Balázs Lilla
2021. 03. 25., cs – 13:39

2021. március 25., csütörtök – 14:32
konténer-szállító

Friss ikon
Off

Törzs

A konténerszállítók gyakran közlekednek rossz időjárásban és hatalmas hullámok között.

Egy friss kutatás szerint ennek eredményeként csak az elmúlt néhány hónapban az Egyesült Államokba tartó, Csendes-óceánon közlekedő hajók mintegy 2980 konténert veszítettek el.

A jelenlegi szám egyébként valóban kiemelkedő: nagyjából két hónap alatt történt annyi mint egy év alatt szokott. Az American Shipper számaira alapozott beszámoló szerint a hajók olyan rakományokat szállítottak, mint IKEA bútorok, vagy Puma cipők.

A megnövekedett szállítási igény egyébként konténerhiányhoz is vezet, ami miatt egyes szállítmányoknál régi, már korrodált vagy hibás reteszeléssel ellátott konténereket voltak kénytelenek használni.

Leírás

Forrás: YouTube / Maritime Reporter TV

A konténerek leesése gyakran akkor következik be, amikor a hajótest mentén végighaladó hullámok hossza nagyjából megegyezik a hajó természetes oldalirányú átbillenésének idejével, ami így egyre nagyobb oldalirányú dőléseket eredményez: akár 35-40°-os szögekkel.

Adrian Onas, a tengerészeti Webb Intézet professzora szerint ezt a jelenséget a hajótervezők „szívrohamnak” hívják, mert nehéz felismerni, mikor kezdődik, és nagyon gyorsan válhat végzetessé.

A legutóbbi idők egyik legnagyobb ilyen katasztrófája a ONE Apus nevű konténerszállítóval történt. Tavaly november végén hatalmas viharba került, a drónvideón jól látni a felborult konténereket. Az eset korántsem egyedi: a Maers Essen 750 konténert, míg a Maersk Eindhoven 260 konténert vesztett el az idén. Ezek az óriások nagyjából 20 ezer konténert tudnak szállítani.

A felborult konténereket a helyzettől függően gyakran sikerül a helyükre tenni, míg jó néhány elsüllyed vagy a tengeren lebegve jelent veszélyt más hajókra.

(bl, hvg)

Bevezető

November óta csaknem 3000 konténert nyelt el csak a Csendes-óceán.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment