Search by category:
Egyéb kategória

Idén lesz elegendő bárányhús az ünnepekre

Idén lesz elegendő bárányhús az ünnepekre
Hegedűs Norbert
2021. 03. 27., szo – 09:50

2021. március 27., szombat – 16:00
bárány

Friss ikon
Off

Törzs

„Egy évvel ezelőtt, a koronavírusjárvány kirobbanását követően kritikus helyzet alakult ki a bárányhús piacán, a masszív lezárások miatt veszélybe került a külföldi, különösen az Olaszországba irányuló értékesítés” – nyilatkozta Igor Nemčok, a Szlovákiai Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének (ZCHOK) az elnöke, aki szerint a szlovákiai tenyésztők emiatt kénytelenek voltak új értékesítési csatornák után nézni. „Tavaly ilyenkor megszólítottunk mindenkit, akiről úgy gondoltuk, hogy képes segíteni. Ezzel párhuzamosan széles körű médiakampányba kezdtünk a bárányhús népszerűsítése érdekében, az eredmény pedig bennünket is meglepett. Mára látványosan nőtt a szlovákiai fogyasztóink száma is. Sokan, akik korábban soha nem fogyasztottak bárányhúst, mára állandó vásárlóinkká váltak” – mondta el Anna Kovačíková, a Rózsahegyi járásban található Háromrevuca (Liptovské Revúce) szövetkezetének az elnöke.

8 ezer bárány

A földművelésügyi tárcának egy évvel ezelőtt a szlovákiai üzletláncokat is sikerült meggyőznie, hogy a szokásosnál több bárányhúst vegyenek át a tenyésztőktől. A tenyésztők és az üzletláncok az egy éve tartó együttműködésük eredményeit – Ján Mičovský földművelésügyi miniszterrel együtt – pénteken Háromrevucán értékelték. „Örömmel jelenthetem be, hogy az együttműködésnek köszönhetően a szlovákiai üzletláncok polcaira visszatért a bárányhús, jelentős sikert aratva a fogyasztók körében. Az üzletláncok az elmúlt egy évben nagyjából 8 ezer bárányt adtak el a szlovák piacon, ami élősúlyban mérve nagyjából 200 ezer kilogrammnak felel meg” – mondta el Mičovský, aki szerint azonban a kereslet ennél is jóval nagyobb, idén így igyekeznek még több bárányhúst eljuttatni a hazai fogyasztókhoz. A tárcavezető szerint a vásárlóknak megéri előnyben részesíteni a minőségi hazai húst, amelyet az üzletláncok pultjain az „Arany bárány – 100%-ban szlovákiai” („Zlaté jahňa – 100% slovenské”) márkajelölés alatt találnak meg.

Tartós kínálat

„Szeretnénk mindent megtenni annak érdekében, hogy a bárányhús ne csupán szezonális termék legyen, vagyis, hogy a húsvéti ünnepeket követően is több fogyjon belőle Szlovákiában, és a tenyésztők ne kényszerüljenek rá a kivitel növelésére” – tette hozzá Nemčok. Az együttműködést az üzletláncok is dicsérik. „A vásárlóink körében nagy az érdeklődés a bárányhús iránt, épp ezért döntöttünk úgy, hogy az egész év folyamán ott lesz a kínálatunkban” – állítja Ingrid Kužlíková, a Billa üzletlánc operatív igazgatója.

Egészséges étel

„Aki még nem evett bárányhúst, annak nem árt tudnia, hogy az egyik legegészségesebb húsfajtáról beszélünk” – nyilatkozta Nemčok. Szerinte kiváló fehérjeforrás, egy közepes méretű bárányszelet ugyanis 27,5 gramm fehérjét tartalmaz, a felnőttek részére javasolt fehérjebevitel 55 százalékát. Megfelelő mennyiséget tartalmaz a B12vitaminból, niacinból és riboflavinból is. A B12 igen fontos a vörösvérsejt termeléshez, az idegi funkciók működéséhez. A niacin (vagy B3-vitamin) segít a szervezetnek energiát nyerni az ételekből, és az idegrendszer működéséhez is fontos. A riboflavin vagy B2-vitamin szintén az energiafelhasználásban segít, és a kiváló látásban is szerepet játszik. A bárányhús remek forrás, ha ásványi anyagokról és nyomelemekről van szó. Daniel Hrežík, a földművelésügyi tárca szóvivője szerint, ha évente fejenként legalább 3 kilogrammnyi bárányhúst fogyasztanánk, azzal nem csupán az egészségünkön segítenénk, hanem a szlovákiai juhtenyésztés stabilizálásához is jelentős mértékben hozzájárulhatnánk.

Bevezető

A szlovákiai fogyasztók körében évről évre nő a kereslet a bárányhús iránt, amelyből húsvét idején fogy a legtöbb. A koronavírus-járvány miatt tavaly súlyos problémákkal kellett megbirkóznia az ágazatnak, mára azonban javult a helyzet. A szaktárca szerint az ünnepekre lesz elegendő bárányhús az üzletekben.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment