Search by category:
Egyéb kategória

Hű barátaink

Hű barátaink
Holop Zsolt
2021. 03. 28., v – 17:29

2021. március 29., hétfő – 11:30
(Pixabay)

Friss ikon
Off

Törzs

Ezért most a könyvekről fogok írni. Amelyek, tudvalevő, az ember legjobb barátai. 
Persze nem könnyű manapság könyvet választani. Azokat a könyvtípusokat, amelyek eddig megfeleltek, az utóbbi időben valahogy hárítjuk. Az egyik legkedveltebb zsáner a krimi. Az ember szeret félni, ha közben tudja, hogy biztonságban van. Teát iszogatunk, kekszet ropogtatunk borzongás közben, mert milyen jó, hogy ezek máshol, s főleg másokkal történtek meg, nem velünk. De egy könyvkereskedői statisztika szerint mostanában kevesebben olvasnak krimit. Már elegünk van a félelemből, rettegésből, szorongásból, még ha ez nem is valódi, hanem csak a szerző agyszüleménye. 
Ugyanakkor megnőtt a kereslet a történelmi témájú könyvek iránt. A jelenből is elegünk van, ezért fordulunk a múlthoz? Belőle próbálunk erőt meríteni, tanulságokat levonni? Vagy a gyökereinket keressük? Talán mindez együtt. Így gyógyítanak bennünket a könyvek. Meg másképp is.
Ismerősömhöz mentőt kellett hívni. Az orvosnő azt tanácsolta neki, hogy csináljon magának egy nyugodt napot. Olyasmivel foglalkozzon, ami örömet szerez neki. Igen, legszívesebben olvasnék, válaszolta a páciens, csak nincs mit. Már minden könyvemet elolvastam, a könyvtárak zárva, az interneten újonnan megrendelt könyvek pedig még nem érkeztek meg. Erre az orvosnő felajánlotta neki, hogy szívesen kölcsönöz a saját könyvtárából. Sőt, nem bánná, ha könyveket cserélnének, mert lassan ő is kifogy a sajátjaiból. Így is kezdődhetnek barátságok ember és könyv, ember és ember között. Gyógyító barátságok. Szó szerint.

Egy barátnőm hosszú idő után végre eljutott a másik járásban levő hétvégi házába. Este lefeküdt a kanapéra és olvasni kezdett. Távollétében a házat egy fiatal rokon pár felügyelte, nem tudtak az érkezéséről, és arra sétálva látták, hogy fény van odabenn. Csak nem tolvaj? Amikor a roló alatti keskeny résen meglátták az olvasó tulajdonost, megnyugodtak és bekopogtak. 

A barátnőm ezt a következőképpen mesélte el. „Egyszer csak kopogást hallok, de olvastam tovább. Aztán megint kopogtak. Feltápászkodtam, hogy megnézzem, ki kopácsol éjnek idején. Akkor kaptam észbe, hogy nem Pozsonyban vagyok.” Annyira belemerült a könyvbe, hogy teljesen megfeledkezett a valóságról.

Vannak emberek, akik még nem fedezték fel az olvasás gyönyörűségét. Azt gondolom, hogy épp ez a mozgásainkban korlátozó időszak a legjobb arra, hogy megismerjük a könyvek csodálatos világát, s gyermekeinknek példát mutatva őket is ráneveljük az olvasásra.

Bevezető

Már hosszabb ideje szembesítem magam a kérdéssel, hogy miről írjak. Nem szenvedek témahiányban, hiszen a jelenlegi politikai, társadalmi és egészségügyi helyzet számos inspirációt kínál, és van is velük kapcsolatos mondanivalóm. De nem akarok hozzájárulni az általános levertséghez.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Lampl Zsuzsanna

Read More

Post Comment