Search by category:
Egyéb kategória

Toyota Yaris: benzines vagy hibrid?

Toyota Yaris: benzines vagy hibrid?
Demecs Péter
2021. 03. 28., v – 20:23

2021. március 29., hétfő – 17:30
Toyota Yaris

Friss ikon
Off

Törzs

Kétség nem fér hozzá, hogy aki kis városi autót keres, annak a Yaris is bekerül a látószögébe. A Toyota már az előző Yaris esetében is kipróbálta a belső égésű motor és a hibridmeghajtás ötvözetét, a városi forgalomban ez a kombináció kifejezetten eredményesnek bizonyult. Az aktuális újdonság feladata minimum az, hogy tovább népszerűsítse a márka alternatív meghajtását.
A tesztelt Yaris már első pillantásra nagyon sportos benyomást kelt, azt viszont meg kell jegyezni, hogy mindez csak látszat – ez még nem az az őrült aszfaltszaggató Yaris GR, hanem a nyugis városi kisautó. Az autó külsejéről, az utastérről és az új generáción végrehajtott változásokról viszont már sokat írtam, ezért inkább foglalkozzunk azzal, ami ez esetben a legérdekesebb: a hibridmeghajtással és a vezetési élménnyel. 

A hibrid fürgébb

A motorházban egy háromhengeres 1,5 literes benzinmotort találnak, melynek teljesítménye 68 kW/88 LE, forgatónyomatéka pedig 120 Nm 3600 fordulatnál. Mindezt egy 59 kW (80 LE) teljesítményű elektromotor és e-CVT váltó egészíti ki. 
A hibridmeghajtás negyedik generációja a városban megtett út felét képes tisztán áramra megtenni, ami egyértelműen az alacsony fogyasztáson is meglátszik. Pontosan ez az, amire a Toyota olyan büszke. Értelemszerűen minél gyorsabban és agresszívabban vezetnek, annál rövidebb időre aktivizálódik az elektromos meghajtás. Egyébként azt, hogyan áramlik a hajtásrendszerben az energia, egy kijelzőn is figyelhetik. Ennek a mutatónak köszönhetően aztán fokozatosan megtanulják, hogyan kell bánni a gázpedállal, hogy a fogyasztási mutatók a lehető legalacsonyabb szinten maradjanak. 
Gyorsulásnál az elektromotor jelentősen kisegíti a belső égésű motort, ennek köszönhetően a fordulatszámok nem röpködnek fölöslegesen a csillagos égig. Ez az egyik legnagyobb és legérezhetőbb különbség a hibrid és a klasszikus benzinmotoros változat között. Bár összességében nagyon hasonló vezetési élményt kínál a két autó, a gyorsulásban egyértelműen a hibridváltozat a jobb. Az elektromotor nyújtotta forgatónyomaték elejétől fogva érezhető, ennek köszönhetően a hibrid városban nagyon fürge és rugalmas vezetési élményt kínál. 

A hibrid takarékosabb

Az alacsonyabb fogyasztás eléréséhez városban szinte kivétel nélkül a B-fokozatba volt sorolva a sebességváltó, ennek köszönhetően maximalizáltam a rekuperációt, így az akku sokkal hatékonyabban töltődött a fékezéstől és a motorból. 
Ami a fogyasztást illeti, városban 3,5 literes átlagot sikerült elérnem száz kilométeren, ami két literrel jobb eredmény a Yaris benzines változatához képest. Városon kívül sem ugrott meg jelentősebben a fogyasztás, országúton, a faluzós tesztutam során 3,9 literes átlagot mértem, ami a benzinváltozattal összehasonlítva 0,8 literrel jobb eredmény száz kilométeren. 
S bár tény, hogy ez az autó nem a sztrádákra lett tervezve, már régen nem igaz, hogy a hibridmeghajtás kifejezetten félne az autópályáktól, a Toyota legújabb hibridrendszere ennek ellenkezőjét igazolta. Sztrádán a hibridváltozat 5,6 literes átlagot mutatott, a benzinmotoros Yaris ennek 6,7 literes átlaggal konkurált, ami tekintettel az autó teljesítményére és lehetőségeire nem rossz eredmény, ám a hibrid egyszerűen jobb. 
Az új GA-B platformnak köszönhetően a Yaris karosszériája merevebb, a súlypontja is valamivel lejjebb került, így a járgány tényleg nagyon jól fekszik az úton. Élesebb kanyarokban, nagyobb sebesség mellett is stabil, tartja az irányt. Amit meg kell szokni, s ezt a Yaris mindkét változatánál észrevettem, hogy a motor hangszigetelése nem a legjobb, nagyobb sebességeknél kifejezetten hangos. 
A tesztelt változat a leggazdagabb Premiere Edition felszereltségi szintet tartalmazta, amely kívülről is még attraktívabbá varázsolta az autót, ráadásul már olyan technológiákat is tartalmazott, mint a head-up kijelző vagy a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer. Megjegyzem, a Yaris hibridváltozata is tudja önállóan kormányozni az autót a sávban, viszont míg a benzines változat szépen a sáv közepén hagyta a járgányt, aki a hibridváltozat a sáv egyik szélétől a másikig kacskaringózott vele. 

A hibrid drágább

Mindent összevetve, az egyetlen dolog, amiben a hibrid nem tud konkurálni a klasszikus benzinmotorral felszerelt változattal, az ár. Ezért ha valaki megkérdezné tőlem, miért érdemes megvenni az alternatív meghajtással nem rendelkező változatot, azt mondanám, hogy az ár miatt. A CVT-váltóval felszerelt hibridmentes Yaris esetében a megtakarítás 1500 euró. Másrészt arról sem szabad megfeledkezni, hogy a jelenlegi modern hibridek évek múltával is tartják értéküket, ezért a használt autót is idővel sokkal kedvezőbb áron tudják majd értékesíti, ami a hibrid oldalára billenti a mérleg nyelvét. Még a jelenlegi nehezebb gazdasági helyzetben is azt mondom, hogy aki hajlandó kiadni valamivel több mint 18 ezer eurót a klasszikus benzines Yarisért, annak igazán nem kellene sajnálnia a hibrid megvásárlásával járó többletkiadást. Nem mintha a benzinmotorral felszerelt változat rossz lenne, épp ellenkezőleg, az is nagyon kellemes meglepetést szerzett, az 1500 eurót mégsem tartom olyan eget rengető összegnek – különös tekintettel arra, milyen modern hibridmeghajtást és technológiát kapnak érte cserébe. A klasszikus belső égésű motorral felszerelt változatnak akkor van nagyobb értelme, ha nem akarnak automata sebességváltót. Ilyen esetben ugyanis az árkülönbség a kerek háromezer eurót is eléri, ami már megfontolandó összeg. Ráadásul, s ezt csak a margóra jegyzem meg, a manuális váltóval ellátott 1,5 literes motor sokkal jobb dinamikával is rendelkezik majd, mint a CVT-váltót tartalmazó modell. Van tehát miből válogatni, s még azoknak sem kell lemondaniuk az új Yarisról, akiknek nincs 20 ezer eurójuk új autóra, az abszolút alap ugyanis nem egész 13 ezer eurónál kezdődik – bár én személy szerint az ehhez az autóhoz járó öregebb gyártású háromhengeres 1.0 VVT-i motort már mellőzném. Összegezve és aláhúzva: ha Yaris, akkor mindenképp az 1,5 literes motorral, a többi pedig már csak személyes preferencia és anyagi lehetőségek kérdése. 

Toyota Yaris
2021. 03. 28., v – 20:40
Demecs Péter

Gallery images
Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Bevezető
Pozsony |

A Toyotának már több évtizedes tapasztalata van a hibridmeghajtással, s ezt az új Yaris is igazolta. Két héttel ezelőtt a benzines változatot tettem próbára, most került sorra a városi forgalomba még inkább illő hibrid. Mégis, melyik meghajtás szerepelt jobban?

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment