Search by category:
Egyéb kategória

Ezek az országok már várják a turistákat

Ezek az országok már várják a turistákat
szabolaci
2021. 03. 30., k – 00:48

2021. március 30., kedd – 18:51
Ezek az országok már várják a turistákat

Friss ikon
Off

Törzs

Görögország

Május 14-én nyit Görögország a turisták előtt. A görög turisztikai miniszter, Harry Theoharis beje­lentette, hogy országa május 14- én megnyitja a határait a turisták előtt: a koronavírus ellen beoltott, valamint a negatív teszteredményt produkáló külföldiek beléphetnek Görögországba. Minden olyan turistát szeretettel fogadunk, aki vagy megkapta a vakcinát, vagy rendelkezik antitestekkel vagy ne­gatív a koronavírustesztje. A turis­tákat ugyanakkor véletlenszerűen tesztelni is fogják – magyarázta a miniszter. Azt ugyanakkor nem részletezte, hogy az orosz és a kínai vakcinával beoltottakra is vonatko­zik-e a nyitás. A bejelentés után a görög szállodák iránt drasztikusan megnőtt az érdeklődés: vannak olyan hotelek, amelyek már a ka­pacitásaik 70%-át megtöltötték májusra és júniusra.

Izland

Izlandra is korlátozás nélkül be­léphetnek az uniós vakcinával oltottak. A kormány bejelentette, hogy március 18-ától minden ko­ronavírus ellen beoltott személy szabadon beléphet az országba, nem kell sem teszteltetnie, sem ka­ranténba vonulnia. A rendelkezés a világ bármely országából érkező személyre érvényes, eddig csak az Európai Unió és az Európai Gaz­dasági Közösség állampolgárai élhettek a könnyített beléptetés le­hetőségével. Az izlandi hatóságok minden olyan oltásra vonatkozó igazolást elfogadnak, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség, il­letve a WHO jóváhagyott, vagyis jelenleg sem a kínai, sem az orosz vakcináról szóló igazolást nem fogadják el. Amennyiben valaki korábban átesett a koronavírus-fertőzésen, és erről rendelkezik a megfelelő igazolással, akkor ő is szabadon beléphet Izlandra.

Mallorca

Mallorca is nyit. A német kor­mány néhány nappal ezelőtt levette Mallorcát a kockázatos úti célok listájáról, ami azt jelenti, hogy a szigetről visszatérőknek már nem kell 14 napos karanténba vonul­niuk. A hírre a TUI, az FTI és az Alltours, ill. több légitársaság, köz­tük a Eurowings, a Lufthansa és a Ryanair is megsokszorozta kíná­latát. A turisták felkészülhetnek rá, hogy nem azt a szigetet fogják látni, mint a korlátozások előtt. A valaha még az előszezonban is élet­tel telt nyaralóhelyen ma lezárt ét­termek és üzletek uralják a képet, mindenhol szigorú járványügyi intézkedések vannak érvényben, és érezhetően nőtt a szegénység. Az ideérkezőknek hosszú időre, valószínűleg még ezen a nyáron is le kell mondaniuk a zajos par­tikról és a kellemes tengerparti vacsorákról. Az éttermekben és a kávézókban csak arra az időre ve­hetik le a maszkot, amíg bekapnak egy falatot vagy kortyolnak egyet az italukból, a vendéglátóhelyek 17 órakor bezárnak, 22 órától pedig kijárási tilalom van érvény­ben. Sok turisztikai szakember abban reménykedik, hogy a jár­vány elvonultával nem a két évvel ezelőtti állapot áll majd vissza, ha­nem egy sokkal harmonikusabb. Kevesebb tömegturizmust és több igényes utazót szeretnének az egész évre elosztva. Ehhez viszont radiká­lis változtatásokra lenne szükség.

Thaiföld

A koronavírus-járványt sikeresen kezelő délkelet-ázsiai ország fokoza­tosan megnyitja határait a külföldi turisták előtt. A kedvező járvány­ügyi helyzetet kihasználva beje­lentették, hogy immár újra várják Thaiföldön a külföldi turistákat. Akár néhány nap alatt elintézhe­tők azok a formaságok, amelyek után bárki újra élvezheti a napsü­tést valamelyik thai üdülőhelyen. Az utazókat ún. Escape-csomagok foglalására biztatják: ezek tartal­mazzák a 7, illetve 10 napos (oltot­tak részére 7 nap, negatív teszttel rendelkezőknek 10 nap) kötelező szállodai karanténelhelyezést, majd ezt követően egy 10–20 napos üdülést az ország különböző része­in. Maximum 45 napos tartózko­dás esetén vízumra sincs szükség, Covid-19-biztosításra viszont igen, a repjegyfoglalás visszaigazolása után már csak egy friss negatív koronavírusteszt-eredmény kell, és az illető indulhat is a repülőtérre. Az a terv, hogy szeptemberre a lakos­ság nagy részét beoltsák. Október 1-jétől a beoltott turisták számára előírt karanténkötelezettséget is eltörlik. Phuketen jelenleg a szál­lodáknak a 30 százaléka üzemel. A turisták elmaradása miatt látvá­nyos a természet újjáéledése, 30 éve nem látott óriásteknősök tűntek fel például a sziget partjainál.

Luxushajók

Idén nyáron a hajózni vágyók végre felválthatják virtuális élményeiket a régen várt nyaralással, és hajóz­hatnak a Bahamákon és Mexikó partjainál a Royal Caribbean In­ternational hajójának fedélzetén. A nemzetközi hajótársaság bejelen­tette nyári újraindulását, melynek során júniusban új, hétéjszakás utakra indul az Adventure of the Seas Nassauból, a Bahamákról. Az új útvonalak augusztus végéig in­dulnak, beoltott személyzettel, és azon felnőttek részére elérhetők, akik mindkét oltást megkapták a Covid-19 ellen, valamint azon 18 év alattiak részére, akik rendelkez­nek negatív teszttel.

A Celebrity Cruises is bejelentette visszatérését. A hajótársaság elnök-vezérigazgatója, Lisa Lutoff-Perlo megerősítette, hogy a nemrégiben teljesen felújított Celebrity Millen­nium, az 500 millió dolláros mo­dernizációs program zászlóshajója, St. Maarten kikötőjéből indul útja­ira június 5-től. A hajóútra március 25-től lehet jegyet váltani az au­gusztusig tartó szezon 7 éjszakás út­jaira, a Karib-tenger legkedveltebb szigeteire. A hajó teljes személyzete be lesz oltva, és a hajóúton csak tel­jesen beoltott felnőttek vehetnek részt. A 18 év alatti gyermekeknek 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezni a ha­jóra szálláskor.

(Szabó Laci, Turizmus.com)

Bevezető

 Bár hazánkból még ti­los a szabadidős uta­zás, vannak országok, vállalatok, amelyek már az újranyitást, újraindulást tervezik – hogy ne ma­radjon el az idei nyári szezon. A lis­ta egyre bővül, ha nem történik va­lami változás, és az oltás is felpörög, akkor nyáron újra útra kelhetünk – addig pedig nem marad más, mint a tervezés, ötletelés.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment