Search by category:
Egyéb kategória

Ivermectin – van, aki nem ajánlja, van, aki csodát vár tőle

Ivermectin – van, aki nem ajánlja, van, aki csodát vár tőle
Hegedűs Norbert
2021. 03. 29., h – 10:11

2021. március 29., hétfő – 15:46
Ivermectin

Friss ikon
Off

Törzs

Azt hiszem, hogy ma már eléggé széles azoknak az orvosoknak a tábora, akik a Covid-19-et ivermectinnel gyógyítják. Igaz, hogy Szlovákiában az első között voltam. Az ivermectin körülbelül 30 éve ismert parazitaellenes hatóanyag. Világszerte rengetegen szedték már – minimális mellékhatásokkal.

Nálunk még nincs törzskönyvezve. Ön honnan szerezte be a betegeinek?

Mind a mai napig nincs törzskönyvezve Szlovákiában, de az egészségügyi minisztérium több gyártótól engedélyezte behozatalát. Több gyártótól azért, hogy megfelelő mennyiség álljon rendelkezésünkre. Míg nálunk nem volt hozzáférhető, a betegek maguk szerezték be a környező országokból, de a kezelés az én felügyeletem alatt zajlott. Ez azt jelenti, hogy elvégeztem a fizikális és laboratóriumi kivizsgálásokat, és szükség szerint mellkasi röntgent is.

Hány beteget kezelt már ivermectinnel, és milyenek a tapasztalatai?

Több mint 100 beteg kapta a Covid-19 komplex kezelésének részeként ezt a hatóanyagot, amely javítja a beteg állapotát, és lerövidíti a kezelés idejét. Öt beteg közül három már 2 adag bevétele után a légzés javulásáról, a láz csökkenéséről számolt be, jobb lett a vér oxigénellása, s javultak a laboratóriumi eredmények is.

Tud olyan általános orvosról, aki felhasználta a Covid-19-ben szenvedő betegek kezelésére?

Igen, vannak ilyen információim, sok orvos alkalmazza már Szlovákiában, gyakran konzultálunk a kezelésről. Természetesen mint minden hatóanyagnak, amely nem esett át a tudományban elismert klinikai vizsgálatokon, az ivermectinnek is vannak ellenzői. Pandémia idején azonban sajnos nincs lehetőség arra, hogy olyan vizsgálatot végezzünk, amelynek résztvevőit két csoportra osztjuk: az egyik a vizsgált hatóanyagot, a másik pedig ugyanolyan kinézetű, de teljesen hatástalan készítményt kap. Mindenki bizonyított hatású, biztonságos gyógyszert szeretne, de vannak élethelyzetek, amikor nekünk, orvosoknak rugalmasaknak kell lennünk, és legjobb tudásunk és lelkiismeretünk szerint kell kezelnünk a betegeket.

Mindenkinél azonos volt a preparátum hatása, vagy a gyógyulás a betegség stádiumától, esetleg a beteg általános egészségi állapotától függött?

Minden páciens egyedi. Egyetlen gyógyszer esetében sem jelenthetjük ki, hogy a hatás mindenkinél ugyanolyan lesz. Már csak azért sem, mert minden gyógyszernek vannak pozitív és negatív hatásai, amelyek viszont nem mindenkinél mutatkoznak meg. Az ivermectin legjobban a betegség kezdeti stádiumában hat, de kedvező hatását a későbbi stádiumban is tapasztalhatjuk. A mesterségesen lélegeztetett betegekkel nincs tapasztalatom, csak azokkal, akik a rendelőintézetben kerestek fel. Azok közül, akiket a rendelőmben kezeltem, senki nem került lélegeztetőre, s ez minden szempontból rendkívül biztató. Közepesen erős tünetek esetén naponta 0,2mg/kg, súlyos állapot esetén naponta 0,3mg/kg ajánlott.

A koronavírus-fertőzés megelőzésére is alkalmas?

Igen, ismeretes, hogy van hatása akkor is, ha valaki prevencióként szedi, de jelenleg nincs belőle an?nyi, hogy megelőzésként is tudnánk ajánlani.

Mi a helyzet most Szlovákiában ivermectin-ügyben?

Igaz, nem állandóan, de időnként hozzá lehet jutni. Ez azt jelenti, hogy ha szállítmány érkezik, a gyógyszertárak is kapnak bizonyos mennyiséget. Minden orvos felírhatja, semmilyen korlátozás nem vonatkozik rá, ám csak az egészségügyi minisztérium által jóváhagyott esetekben ajánlott, s ezek közé tartozik a Covid-19 is. Megjegyzem: az egészségügyi minisztérium rendelete szerint ezt a preparátumot csak orvos ajánlására szabad szedni, tehát csak vényre kapható.

Bevezető

Bár az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a múlt héten kiadott közleményében nem ajánlotta, a pandémia második hullámának talán legtöbbet emlegetett hatóanyaga mégis az ivermectin volt, mert nagy reményt fűztek hozzá a Covid-19 kezelésében. Dr. Etela Janeková általános orvos azon kevesek közé tartozik, aki már gyógyított vele.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kovács Ilona

Read More

Post Comment