Search by category:
Egyéb kategória

Április közepén érkezhet meg a Johnson&Johnson első vakcinaszállítmánya Szlovákiába

Április közepén érkezhet meg a Johnson&Johnson első vakcinaszállítmánya Szlovákiába
Mészáros Richárd
2021. 03. 30., k – 19:43

2021. március 30., kedd – 19:47
Johnson and Johnson

Friss ikon
Off

Törzs

Hozzátette: a Johnson&Johnson vakcinájából egy adagot is elég beadni, ezért célirányosan fogják ezeket felhasználni. Példaként a mozgáskorlátozott pácienseket említette.

Ježíková szerint pozitív tendencia jellemzi a vakcinázást. „Egyre több szállítmány érkezik, egyre nagyobb az oltókapacitásunk és hétről hétre nő az egy hét alatt beoltott emberek száma” – hangsúlyozta.

Április végéig a Pfizer/BioNTech konzorcium vakcinájából 347 790 adag, a Moderna vakcinájából 70 800 adag, az AstraZeneca védőoltásából pedig 320 000 adag beszállítása esedékes. Utóbbiból 120 000 darab már a héten megérkezhet.

Az államtitkár azt ígéri, hogy növelni fogják a nagykapacitású oltóközpontok kapacitását is, hogy hetente 60 000 adag oltóanyagot legyenek képesek beadni. A tervek szerint húsvét környékén már egymillió lakos lesz beoltva. Eddig Szlovákia lakosságának 12,5 százaléka kapta meg az első és 4,7 százaléka a második adag oltóanyagot.

Az államtitkár elmondása szerint a Szputnyik V vakcinával kapcsolatos vizsgálati eredményeket szerdán (március 31.) tehetik közzé. Az egészségügyi tárca ezt követően tájékoztatni fog a további lépésekről. A tervek szerint a közeljövőben újabb szállítmányok érkeznek ebből az oltóanyagból. Az első szállítmányt február végén gyártották, hat hónapig használható fel.

Az egészségügyi tárca dolgozik azon, hogy gyorsabban jussanak oltáshoz az 50 évnél fiatalabb, krónikus betegek.

Ježíková emlékeztetett: a Pfizer és a Moderna vakcinák esetében a második adagot az első adag beadása utáni 28. napon vehetik fel az oltakozók. A szakmai konzílium meg fogja vitatni, hogy nem halasztható-e későbbre az emlékeztető oltás.

Bevezető
Pozsony |

A Johnson and Johnson társaság első 9600 vakcinája április 19-én érkezhet meg Szlovákiába. A második, 16 800 adagból álló szállítmányt április 26-ra várják – jelentette be Jana Ježíková, a egészségügyi minisztérium államtitkára jelentette be az aktuális járványhelyzetről szóló keddi sajtótájékoztatón.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment