Search by category:
Egyéb kategória

Élen a stroke-kezelésben

Élen a stroke-kezelésben
Vataščin Péter
2021. 03. 31., sze – 08:04

2021. március 31., szerda – 11:30
Komárom

Friss ikon
Off

Törzs

A díjat az Európai Stroke Szervezet (European Stroke Organization) ítélte oda a kórház Neurológiai Osztályának. A plakettel azt díjazzák, ha egy intézményben folyamatosan törekednek a stroke-os betegek kezelésének javítására, miközben állandóan monitorozzák is az állapotukat. „Leginkább annak a több tucat betegnek vagyunk hálásak, akiket sikerült megmentenünk vagy megőriznünk az életminőségüket, miután hatékony volt a beavatkozásunk“ – mondta Eva Hanáčková, a Neurológiai Osztály főorvosa. Miroslav Jaška igazgató a díjazás kapcsán elmondta, régóta és szisztematikusan igyekeznek támogatni az osztály fejlődését.

2020-ban 343 stroke-os beteget kezeltek a komáromi kórházban, akik közül 299 személynek volt akut agyi infarktusa. 124 páciensnek nyújtottak intravénás trombolízist, amely során egy speciális szer hozzáádásával feloldják a veszélyes vérrögöket, s így veszik elejét a súlyos következményeknek. Eva Hanáčková szerint nem pusztán az orvosra van szükség a sikeres kimenetelű kezelés során, ugyanis a páciens tudatossága is életmentő lehet: „A betegnek fel kell ismerni magán az akut agyi inkfartus jeleit, majd a 112-es vagy a 155-ös szám hívása után a legjobb mentős alakulatnak kell elszállítania a kórházba.“ A főorvos hozzátette, legnagyobb gondjuk az, hogy az osztály jó hírneve ellenére nincs elég orvosuk.

Komárom

A fejlett országokban az agyi érkatasztrófa számít a harmadik leggyakoribb halálozási oknak. Kétszer több ember hal meg emiatt, mint pédául szívinfarktustól. Emellett leggyakrabban ez az agyi működészavar okoz rokkantságot: a betegek mintegy harmadát köti ágyhoz, akik a hátralevő életük során gondozásra szorulnak, sokaknak pedig újra meg kell tanulniuk járni vagy beszélni. A páciensek legfőbb reményt a gyors beavatkozás, az imént említett trombolízis jelenti. (AGEL)

Bevezető
Komárom |

A tavalyi évhez hasonlóan idén is Komáromba került a ANGELS AWARDS gyémántplakettje az agyi érkatasztrófa kezelése terén elért eredményekért.

Település / hely
Komárom

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vataščin Péter

Read More

Post Comment