Search by category:
Egyéb kategória

Újra megpróbálták áthelyezni a készülő sportcsarnokot Dunaszerdahelyen

Újra megpróbálták áthelyezni a készülő sportcsarnokot Dunaszerdahelyen
Kiss Bartalos Éva
2021. 04. 01., cs – 05:29

2021. április 1., csütörtök – 13:00
testület

Friss ikon
Off

Törzs

Kedd délutánra soron kívüli képviselő-testületi ülést hívott össze a város vezetése, amelynek egyetlen programpontja az új, közel 3500 férőhelyes sportcsarnok elhelyezése volt. Negyedóra alatt lezárult a dunaszerdahelyi képviselők legutóbbi ülése, amelynek összehívását a képviselők harmada kezdeményezte.

Aréna vagy zöldterület

A képviselők még januárban döntöttek arról, hogy a régi csarnok mellé építik fel az újat, amelyre korábban támogatást kapott a város. A két létesítmény összeköttetése szükséges ahhoz, hogy például nemzetközi tornákat is rendezhessenek a csarnokban. A vita elején nem volt egységes a testület, a beruházás miatt ugyanis ki kell vágni a szabadidőpark fáit, végül mégis támogatták a tervet. Petíció is indult a fakivágás miatt. Néhány hete felmerült, hogy a város 770 ezer euróért vásárolná meg a szomszédos telket, és oda szánnák a csarnokot, így megmenekülnének a fák. Ekkor az aláírásgyűjtést indító HelloSzerdahely Polgári Társulás tagjai is azt mondták, hogy felesleges néhány száz méterrel arrébb építkezni, inkább a zöld megoldások alkalmazásához ragaszkodnának.

Nem tárgyaltak

Március közepén került a képviselők elé az áthelyezés lehetősége, Hájos Zoltán polgármester előtte közölte hogy a város megvásárolhatja a fás park melletti területet, ott kaphatna helyet az új csarnok. A képviselők arra hivatkozva utasították el a terv megtárgyalását, hogy nem kapták meg az ehhez szükséges anyagot. A polgármester akkor lapunknak azt mondta, szerinte a képviselők elszabotálták a tárgyalást, mert nem akartak konfrontálódni.

Egyharmad vs. kétharmad

Most hét képviselő kezdeményezte az aréna elhelyezésével kapcsolatos januári határozat újratárgyalását. A beterjesztett anyag szerint a 770 ezer eurós telekvásárlásról és a csarnok áthelyezéséről döntött volna az önkormányzat. Mivel a január 12-én hozott döntés újratárgyalásáról volt szó, ezért a képviselők háromötödös többségének jóváhagyása kellett volna a téma megnyitásához. A jelen lévő tizenkilenc képviselőből azonban csak tízen támogatták a napirendi pontokat, így nem teljesült a feltétel. Horváth Zoltán képviselő, a készülő arénát üzemeltető Aréna DSZ vállalat egyik ügyvezetője a szavazás előtt kérte, hogy a polgármester közölje, kik kezdeményezték az ülés összehívását. „Nem lennének kételyeim, ha az elmúlt időszakban nem az zajlott volna, ami zajlikˮ – mondta Horváth, hozzátéve, hogy több beszélgetés után is úgy gondolta, hogy nyugalom van a sportcsarnok elhelyezése körül.

Nem marad zöld

„Olyan információhoz jutottam, miszerint a tervezett sportcsarnok mellé irodaházat építettek volna. Ezzel minden zöldterületet elvesztene a város. Azt akartam javasolni, hogy gondoljuk át a befektetővel az együttműködésünket, és tegyük érdekeltté abban, hogy alakítsunk ki ott zöldterületet, és maradjon meg a park” – indokolta az ülés összehívásának kezdeményezését Nagy Iván képviselő, hozzátéve, hogy az aréna eredeti elhelyezését támogatja, szerinte ugyanis nem lenne észszerű pár száz méterrel errébb tolni. A szóban forgó terület másik sarkában egy omladozó régi csarnok áll, Nagy azt mondta,azt is megvette már valaki,ott templom és parkoló lesz. Horváth Zoltán kitart a januári döntés mellett, lezártnak tekinti az elhelyezés kérdését. „A tizenkilenc jelen lévő képviselőből tizenhét szavazott igennel erre a feltevésre, ezáltal akkor lezárt egy olyan történetet, ami azóta többször újra lett nyitva. Nem tudom eldönteni, hogy sportcsarnokot akarunk-e építeni, vagy területet vásárolni, és a kettő közül mi a fontosabb? Én úgy gondolom, hogy a sportcsarnok építése” – jelentette ki Horváth Zoltán, aki szerint csak úgy lesz teljes értékű a komplexum, ha összekötik a két létesítményt, ezzel felértékelődik a régi sportcsarnok is. Egyelőre kérdéses, mikor nyithat meg az új sportcsarnok, folyamatban vannak a közbeszerzési eljárások, de azt, hogy meddig tart majd az építés, Horváth Zoltán még nem tudta megmondani.

Minden marad

A keddi szavazás alapján egyelőre úgy néz ki, az eredeti helyén, a régi sportcsarnok mellett építhetik fel az új arénát. Az önkormányzat korábban radikálisabb zöld programot és faültetést ígért kompenzációként a beruházás áldozatául eső, rossz állapotban lévő fák helyett. „Mi a fák megóvásáért és a sportcsarnokot illető alternatív lehetőségek kereséséért indítottunk petíciót. A földterület megvásárlása és a sportcsarnok azon való felépítése azonban számunkra nem megfelelőˮ – regált a HelloSzerdahely a közösségi portálon a fejleményekre. Leszögezték, hogy „természet-, nem pedig ingatlan-befektető- barát projekteket szeretnének a városban”.

Bevezető
Dunaszerdahely |

A régi mellett, vagy attól néhány száz méterre kapjon helyet az új sportcsarnok? Néhány héten belül másodszor merült fel az új, még építés előtt álló sportcsarnok áthelyezése Dunaszerdahelyen.

Település / hely
Dunaszerdahely

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kiss Bartalos Éva

Read More

Post Comment