Search by category:
Egyéb kategória

WHO: Európában elfogadhatatlanul lassú az oltási kampány

WHO: Európában elfogadhatatlanul lassú az oltási kampány
Mészáros Richárd
2021. 04. 01., cs – 11:10

2021. április 1., csütörtök – 11:18
koronavírus-vakcina

Friss ikon
Off

Törzs

„Az oltás a járvány elleni küzdelem leghatékonyabb módja” – szögezte le Hans Kluge sajtóközleményében, amelyben arra is figyelmeztetett, hogy „nem lehet hátradőlni”, mert a kontinensen az elmúlt öt hétben jelentősen megnőtt az igazolt fertőzöttek száma.

„A térség helyzete hónapok óta most a legaggasztóbb” – áll a közleményben, amely a vakcinálás felgyorsítása mellett a gyártókapacitás növelését is sürgette.

A WHO adatai szerint a múlt héten 1,6 millió új fertőzöttet regisztráltak az európai regionális irodájának felügyelete alá tartozó országokban, a Covid-19-be pedig közel 24 ezren haltak bele. A világszervezet kiemeli, hogy minden korcsoportból tudnak áldozatokról, kivéve a 80 év felettieket, akiknél a világszervezet véleménye szerint már megmutatkozik a vakcinálás eredménye.

A térségből már 50 ország jelezte, hogy az igazolt fertőzésekben B.1.1. 7 jelzésű, úgynevezett brit mutáns a meghatározó. Ez a vírusvariáns a kutatások szerint az eddigieknél fertőzőképesebb, és nagyobb valószínűséggel okoz súlyos lefolyású megbetegedést.

„Sok országban új járványügyi rendelkezéseket vezettek be. Ezek szükségesek, mindenkinek követnie kell őket” – jelentette ki Dorit Nitzan, az iroda egészségügyi koordinátora.

Jelenleg 27 európai országban érvényesek különböző mértékű szigorítások, 21-ben kijárási korlátozások is életben vannak. Az elmúlt két hétben 23 ország szigorított az eddigi rendelkezéseken, 13 pedig enyhített rajtuk.

Kluge leszögezte: mindenkinek áldozatot kell hoznia, mert az oltási kampány előrehaladtáig szükség lesz a járvány lassítását célzó rendelkezésekre.

Bevezető

A koronavírus elleni oltási kampány lassúságát vetette az európai országok szemére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának a vezetője csütörtökön, kiemelve, hogy az elhúzódó vakcinálás tovább súlyosbítja a járványhelyzetet.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment