Search by category:
Egyéb kategória

Mianmari puccs – A hadsereg ismét tüzet nyitott a tüntetőkre

Mianmari puccs – A hadsereg ismét tüzet nyitott a tüntetőkre
Mészáros Richárd
2021. 04. 03., szo – 13:13

2021. április 3., szombat – 13:30
Mianmari puccs

Friss ikon
Off

Törzs

Három ember Monyva városában vesztette életét, amikor a katonák a tüntetők közé lőttek – jelentette a Myanmar New hírügynökség. Az AAPP emberi jogi szervezet szombati közleménye szerint a február 1-jei hatalomátvétel óta a hadsereg és a rendőrség 550 embert ölt meg. Ebben a szombati adatok nincsenek benne.

A politikai foglyokat segítő AAPP szervezet szerint az áldozatok között 46 gyerek van.

„Szakadatlanul tüzeltek villanógránáttal és éles lőszerrel” – tájékoztatta a Reuterst mobiltelefonján egy tüntető, akinek szeme láttára lőttek fejbe egy embert. Bago és Thaton városokban is agyonlőttek két embert a Bago Weekly Journal online kiadása szerint.

Az állami média péntek este arról adott hírt, hogy a hatóságok vádat emeltek a televízió, a közösségi média és a sajtó 18 prominens képviselője ellen azon a címen, hogy lázadásra és parancsmegtagadásra szólították fel a katonákat.

Amint a Karen Nemzeti Unió (KNU) pénteken közölte, a Thaiföld határa mellett fekvő, északi Karen államból több mint 12 ezer ember kényszerült elmenekülni a hadsereg bombázásai elől. A KNU a legnagyobb fegyveres etnikai csoportok közé tartozik Mianmarban. A hadsereg támadásai a közlemény szerint „nagy humanitárius katasztrófát” okoztak. A KNU fegyver- és haditechnika-embargót, valamint büntetőintézkedéseket követelt a nemzetközi közösségtől a hadsereg ellen.

Zav Min Tun, a junta szóvivője visszautasította a KNU állításait. Szerinte a hadsereg csak azokat a KNU-alakulatokat bombázta, amelyek katonai létesítményekre támadtak és katonákat öltek meg. A szóvivő azt állította, hogy pénteken csak egy légitámadásra került sor.

Mióta a hadsereg átvette a hatalmat, Mianmar lakosai csaknem naponta az utcára vonulnak, hogy a demokratikusan megválasztott kormány visszaállításáért tüntessenek. A Nobel-békedíjas Aung San Suu Kji kormányfőt a hadsereg fogva tartja. Minthogy a rezsim rendszeresen erőszakot alkalmaz a tüntetőkkel szemben, az ellenzéki mozgalom növekvő mértékben kisebb és rövidebb ideig tartó utcai tüntetésekre szorítkozik, és az emberek sms-sel, mobiltelefonon kommunikálnak egymással.

Bevezető

Ismét tüzet nyitottak ellenzéki tüntetőkre és öt embert megöltek szombaton a mianmari hadsereg osztagai helyi források szerint.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment