Search by category:
Egyéb kategória

Digitális emlékezet: Komárom 1919

Digitális emlékezet: Komárom 1919
Hegedűs Norbert
2021. 04. 04., v – 09:35

2021. április 4., vasárnap – 14:32
komárom 1919

Friss ikon
Off

Törzs

A projekt, a digitalisemlekezet.eu célja az, hogy archív fotók által mutassa be a felvidéki magyar közösség elmúlt 100 évét. Az oldalon jelenleg több mint 17 ezer fénykép található. Újabb fotókat az alábbi címen lehet felajánlani: info@digitalisemlekezet.eu

Komárom 1919

Tizennégy fiatal férfi, arcuk nyílt és barátságos. Katonák, életüket és fiatalságukat is készek feláldozni a hazájukért. Többségüket család, feleség, gyerek várja otthon. Vajon hazaértek-e? Vagy csupán ez a fotó érkezett helyettük haza? Az is lehet, hiszen 1919-ben készült a kép, talán márciusban, még kopaszak a fák.

A háttérben a komáromi városháza tornya, ám a katonák nem komáromiak, hanem mint azt a fejükön viselt alpini kalap és az előttük lévő tábla jelzi, az olaszországi csehszlovák légió 39. ezredének katonái. Jórészt csehek, de lehet közöttük egy-két szlovák is. Ők azok, akik néhány héttel a kép készülte előtt, 1919. január 10-én megszállták a várost. Ezért, legyenek bármilyen fiatalok, vagy akár kedvesek és jólelkűek, nem szerették őket a városban. Hiszen megszállók voltak, akik elszakították Komáromot Magyarországtól.

Néhány héttel a kép elkészültét követően ezek a fiúk élet-halál harcot vívtak a május elsejére virradó éjszaka a jobb parttól a csehszlovák állásokat megtámadó győri, tatai, újszőnyi munkásokkal és vörös katonákkal. És bár a támadók hajnalra elfoglalták mind a közúti, mind a vasúti hidat és behatoltak a belvárosba, az Érsekújvárból érkező segítségnek köszönhetően a csehszlovák erők kerekedtek felül. Visszafoglalták mindkét hídfőt, a támadók egy népes csoportja pedig az Erzsébet-szigeten rekedt. És ekkor következett be Komárom történetének egyik legszörnyűbb éjszakája. A legionáriusok nem ejtettek foglyokat. Házról házra, pincéről pincére kutatták végig a szigetet és öltek meg mindenkit, akit találtak. Más csapatok a várost járták, és az utcán elfogott polgári személyeket az erődbe hurcolták, ahol falhoz állítva kivégezték őket. Reggelre az erődben és a szigeten is halmokban álltak a hullák.

Attól, amit május 1-jén a csehszlovák legionáriusok műveltek, még a csehszlovák hadsereg szlovákiai erőinek akkori olasz főparancsnoka, Luigi Piccione tábornok is elszörnyedt, és a civilizáció alapelveivel ellentétes cselekedetnek minősítette.

Vajon a képen látható katonák is harcoltak azon az éjjelen? Ezek a nyílt tekintetű fiatalemberek is azok között voltak, akik az Erzsébet-szigeten szuronyaikkal halomra öldösték, olykor meg is csonkították a magukat megadókat? Ha ott voltak és túlélték, vajon elmesélték-e unokájuknak, mit tettek? És gondoltak-e életük alkonyán azokra, akik ugyanolyan fiatalok és ugyanolyan nyílt tekintetűek voltak, mint ők? Csak épp magyarok és kevésbé szerencsések.

Simon Attila

Bevezető

Sorozatunkban a Fórum Kisebbségkutató Intézet digitalis­emlekezet.eu oldaláról közlünk egy-egy képet és a képhez írt szöveget.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment