Search by category:
Egyéb kategória

Még több adót sajtolna ki az állam a vállalkozásokból

Még több adót sajtolna ki az állam a vállalkozásokból
Mészáros Richárd
2021. 04. 08., cs – 14:16

2021. április 8., csütörtök – 15:15
adóhivatal

Friss ikon
Off

Törzs

Hogy az elmúlt egy év mekkora pusztítást okozott a szlovákiai cégek körében, az a FinStat legfrissebb felméréséből derül ki. A céginformációs portál az eddig benyújtott adóbevallások alapján hasonlította össze a cégek elmúlt éves gazdasági eredményeit az egy évvel korábbiakkal, és a látvány nem túl rózsás. Március végéig több mint 110 ezer cég nyújtotta be az adóbevallását, amelyeknek az összesített bevételük tavaly 9 százalékkal, a nyereségük pedig majd az ötödével esett vissza. Csaknem az ötödével nőtt a veszteséges cégek száma is.

Több csődeljárás

Az egyes ágazatok között természetesen látványos különbségek vannak, a 33 vizsgált ágazatból azonban tavaly 26-ban csökkentek a bevételek. A legnagyobb visszaesést, majd 40 százalékosat, az idegenforgalomban és az éttermek esetében mérték. Míg ezekben az ágazatokban a vizsgált cégek 2019-ben még 10 millió eurós összesített nyereséget értek el, tavaly 70 millió eurós veszteséggel zárták az évet. A FinStat elemzői szerint ezekben az ágazatokban idén ráadásul tovább romolhat a helyzet, hiszen a vállalkozások nagy része már több hónapja zárva tart. „Csak az elmúlt hónapban, vagyis márciusban 25 csődeljárást hirdettek meg, ami az egy évvel korábbihoz képest 39, az előző hónaphoz képest 67 százalékos növekedésnek számít” – nyilatkozta Jana Marková, a szlovákiai hitelregisztereket kezelő CRIF – Slovak Credit Bureau vezető elemzője.

Kisebb visszaesés

Annak ellenére, hogy a vállalkozások tetemes része egyre nagyobb gondokkal küzd, a kormány egyelőre nem panaszkodhat: az államkassza adóbevételei tavaly a vártnál jóval kisebb mértékben estek vissza, idén pedig már növekedés várható. „Eredetileg azzal számoltunk, hogy az adóbevételek tavaly csaknem 7 százalékkal, vagyis mintegy 2 milliárd euróval maradnak el az egy évvel korábbiaktól, a visszaesés ezzel szemben alig 2 százalékos volt, ami nagyjából 590 millió eurónak felel meg” – állítja Eduard Hagara, a pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet (IFP) igazgatója a legfrissebb elemzésükre hivatkozva.

Hatékony adóbehajtás

Az IFP szerint az 590 millió eurós visszaesés is azzal magyarázható, hogy a lakosság visszafogta a fogyasztását, a fogyasztási adókból így kisebb összeg folyt be, míg a munkára rakódó adóbevételek nem változtak jelentősebb mértékben az egy évvel korábbinál. Hagara szerint a tavalyi visszaesés ráadásul csak átmeneti volt. Az IFP előrejelzése szerint az adóbevételek idén már csaknem 3, jövőre pedig több mint 7 százalékkal nőhetnek, ami az elemzők szerint részben annak lesz köszönhető, hogy az adóhivatalok nagyobb szigorral lépnek majd fel az adóbehajtás hatékonyságának a növelése érdekében.

Bevezető
Pozsony |

Hatalmas bevételkiesések, megcsappant nyereség, az ötödével több veszteséges vállalkozás – a világjárvány tavaly látványos pusztítást végzett a cégek körében. Az államkassza adóbevételei ennek ellenére jóval kedvezőbben alakultak a vártnál, idén és jövőre pedig már tovább nőhetnek az adóbevételek.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment