Search by category:
Egyéb kategória

A vakcinák aránytalan elosztását kifogásolta a WHO vezetője

A vakcinák aránytalan elosztását kifogásolta a WHO vezetője
Hegedűs Norbert
2021. 04. 09., p – 18:38

2021. április 10., szombat – 14:24
koronavírus-vakcina

Friss ikon
Off

Törzs

A WHO főigazgatója azt mondta: a legtöbb országnak közel sem áll rendelkezésére elegendő oltóanyag ahhoz, hogy beolthassák a veszélyeztetett csoportokat, köztük az egészségügyi dolgozókat.

Világszerte több mint 700 millió oltást adtak már be; 87 százalékát olyan országokban, amelyek magas jövedelemmel rendelkeznek, vagy a közepes jövedelmi kategória felső részébe esnek. Az alacsony jövedelmű országok részaránya mindössze 0,2 százalék.

„A magas jövedelmű országokban átlagosan négyből egy ember megkapta már a koronavírus elleni oltást. Az alacsony jövedelmű országokban ez az arány ötszázból egy” – húzta alá sajtótájékoztatóján a tisztségviselő.

A COVAX vakcinaelosztó kezdeményezés keretében eddig csaknem 38,4 millió adag vakcinát szállítottak hat kontinens 102 országába – közölte a GAVI Vakcinaszövetség és a WHO csütörtökön.

A kis és közepes jövedelmű országok vakcinabeszerzését támogató COVAX keretében mindössze hat hete kezdték el szállítani az oltóanyagokat. Az a cél, hogy idén több mint kétmilliárd adag oltóanyagot eljuttassanak a kevesebb pénzügyi forrással rendelkező országoknak.

A WHO főigazgatója jelezte: reméli, hogy áprilisban és májusban nagyobb lendülettel folytatódhat a kezdeményezés. Rámutatott: nem a szállítással, hanem a beszerzéssel van gond.

A COVAX gerincét az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina adja, amellyel kapcsolatban azonban aggályok merültek fel, miután több olyan esetet jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Seth Berkley, a GAVI vezérigazgatója elmondta, hogy próbálnak lecsapni minden felszabaduló oltóanyagra. „Ahogy az országok leteszik a voksukat egyik vagy másik vakcina mellett, készleteket szabadítva fel döntésükkel, mi igyekszünk biztosítani, hogy azok az adagok késedelem nélkül a rendelkezésünkre álljanak” – nyomatékosította.

Bevezető

A koronavírusi elleni vakcinák aránytalan elosztását kifogásolta az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) vezető Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz pénteken.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment