Search by category:
Egyéb kategória

Két havazás között

Két havazás között
Holop Zsolt
2021. 04. 09., p – 20:30

2021. április 10., szombat – 11:30
időjárás

Friss ikon
Off

Törzs

Bár a balkonládába ültetett árvácskáimat épp most lepi be a tavaszhoz képest elég kitartóan szállingózó hó, s a tőlünk nem is oly messzi keleti tájakon fennáll a háború veszélye – amiből nem, egyáltalán nem kérünk, s személy szerint követelem illetékes politikusainktól, hogy ne a konfliktusok kiélezését, hanem a béke fenntartását szolgálják –, az emberek lelkében lassan csírázni kezd a reménység. Némelyek már tervezgetik, hogy nyáron beutazzák Európát. Kicsi unokám is egyre gyakrabban emlegeti, hogy majd ha felsüt a napocska, szeretne végre elmenni a „városkába”, és beülni abba a kávéházba, ahol azt a finom szívecskés süteményt szokta majszolgatni. Sugárzóan szép ifjú színésznőnk, a csillagszemű Bárdos Juditka a lehető legoptimistább arckifejezéssel buzdít bennünket, hogy oltassuk be magunkat, mert akkor majd újra járhatunk színházba és koncertre.

Igen, én is szeretném élni a régi életemet. Például szeretném abbahagyni a csaknem mindennapos főzést, és ha éppen úgy tetszik, szorongás nélkül rendelni ételt. Szeretném visszanyerni a korábbi biztonságérzetemet. Szeretném beoltatni magam, mégpedig bármelyik vakcinával, kivéve azt, amelyikkel az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi nyilvános információja szerint „valószínűleg összefügg a vérrögképződés, de ez nincs bebizonyítva”.

Bár… Ez eléggé fura, mondhatni tudománytalan megfogalmazás, mert ha valami nincs bebizonyítva, akkor honnan tudják, hogy a két dolog összefügg? Az embernek ilyenkor önkéntelenül az jut eszébe, hogy talán többet is tudnak, csak valamit elhallgatnak. Vagy semmit sem tudnak, csak működik a gyógyszerbizniszen belüli konkurenciaharc, és nem árt egymást lejáratni. Mindenesetre az sem fokozza a bizalmat, hogy az oltóanyagot közben átnevezték. Kicsit olyan ez, mint amikor az öreg, de még fogyasztható, azaz nem közveszélyes élelmiszernek átragasztják a szavatossági idejét. Mindenesetre jobb egy kis gyomorrontás – ha lesz egyáltalán –, mint az éhenhalás. S ez a vakcina is jobb, mint elpusztulni Covidban. Ez nem propaganda. Csak próbálom felmérni, én magam mit tehetek azért, hogy elvihessem azt a kisgyereket a kedvenc kávéházába. S hozzájáruljak ahhoz, hogy járhasson újra „ovikába”. Egyáltalán kinyithasson a kávéház és az óvoda is. Talán most értettük meg igazán, mit jelent, hogy az ember társas lény.

Mindent összevetve óvatos vagyok, de nem fojtom el a felszínre törekvő reménycsírákat. Míg élünk, remélünk, tartja a mondás, s ez fordítva is igaz: míg képesek vagyunk reménykedni, addig, és csak addig van erőnk újrakezdeni az életet. Akkor is, ha nem lesz ugyanolyan, mint amilyen korábban volt.

Bevezető

Ez az áprilisi időjárás olyan, mint az életünk. Hol beborul, hol kisüt a nap. Az utóbbira már nagyon nagy szükségünk lenne. Nemcsak nekünk, az egész világnak.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Lampl Zsuzsanna

Read More

Post Comment