Search by category:
Egyéb kategória

Az űrkutatás története I./3.: Az emberes űrkutatás kezdete

emberes űrkutatásAz űrkutatás története I./3.: Az emberes űrkutatás kezdete. A Vostok és Mercury programok részletezése, az első emberes űrutazások története.

Pontosan 60 éve, 1961. április 12-én jutott ki ember a világűrbe.

Helyi idő szerint reggel 9:07-kor a Vosztok–1 űrhajó a katonai R–7 „Szemjorka” interkontinentális ballisztikus rakétából átalakított Vosztok–K rakétával elstartolt a tyuratami Bajkonur Űrközpontból, majd röviddel később Föld körüli pályára állt utasával, Jurij Gagarinnal. Az űrhajósnak csak annyi teendője volt, hogy rádión végig jelentette a saját állapotát, valamint az űrhajója működésének paramétereit, amelyek rendben voltak a negatív várakozások ellenére. Az űrhajó irányítása automatikusan zajlott, emberi beavatkozásra nem volt szükség. A szovjet tudósok nem tudhatták előre, mi fog történni az űrhajóssal, így azzal számoltak, hogy képtelen lesz bármilyen művelet elvégzésére. Ezért az űrhajónak automatikusan kellett működnie és végrehajtania a küldetést.

A TASZSZ szovjet hírügynökség csak a sikeres startot követően hozta nyilvánosságra a világ előtt a sikeres start tényét és jelentette be, hogy a világ első embert szállító űrhajója, Jurij Gagarinnal a fedélzetén Föld körüli pályára állt a világűrben. Jurij Gagarin a Kedr (Cédrus) rádió hívójelet használta a repülése alatt. Az űrhajó 108 perces keringése során 1 Föld körüli fordulatot tett, és a szovjetunióbeli Szaratov közelében szállt le. A szovjet titkolózás miatt csak sokára derült fény rá, hogy ezzel 400 km híján nem volt meg a teljes fordulat, és az űrhajós sem a FAI nemzetközi repülési rekordokat nyilvántartó szervezet szabályai szerint teljesítette a repülést.

Az űrrepülés feltétele a világűr elérése. A légkör és a világűr között nincs éles határvonal. A legáltalánosabban elfogadott álláspont a Nemzetközi Asztronautikai Szövetségé, amely szerint a világűr 100 kilométeres magasságban kezdődik, de a funkcionalizmus hívei szerint a világűr ott kezdődik, ahol már létezhet orbitális mozgás. Az Amerikai Egyesült Államokban a 80 km magasságig eljutott pilótákat már asztronautáknak nevezik. 80 km-es magasság alatt szuborbitális repülésről beszélünk.

Az űrkutatás története I./1

Az űrkutatás története I./2

Az űrkutatás története I./3.: Az emberes űrkutatás kezdete” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment