Search by category:
Egyéb kategória

Egyre erősebb ellenállásba ütközik a Matovič vezette Szputnyik-hadjárat

Egyre erősebb ellenállásba ütközik a Matovič vezette Szputnyik-hadjárat
Bugár Anna
2021. 04. 12., h – 19:04

2021. április 13., kedd – 08:00
čaputka

Friss ikon
Off

Törzs

Čaputová hétfőn szimbolikus látogatást tett az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatalban (ŠÚKL) és a Szlovák Tudományos Akadémián (SAV). Az államfő ezzel a gesztussal jelezte, támogatja a tudományos intézmények munkáját. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter múlt heti kijelentését, mely során megkérdőjelezte a hazai tudósok munkájának színvonalát, „abszolút helytelennek” tartja. „A demokrácia részét képezik az erős, független és szakmai intézmények. Minden nem tényeken alapuló kijelentés aláássa az emberek intézményekbe vetetett bizalmát” – mondta Čaputová.

Matovič múlt héten elmondta: az ŠÚKL és az SAV Orvosbiológiai Központja súlyos károkat okozott az orosz vakcina gyártójának azzal, hogy egy nem akkreditált laboratóriumra bízták a vakcina bevizsgálását. Az így szerzett eredmények szerinte világszerte negatív hatással voltak a védőoltás reputációjára. Ezért kért segítséget a pénzügyminiszter Magyarországtól, amely beleegyezett a vakcina bevizsgálásába. Nem sokkal később az ŠÚKL közölte, pontosan háromszor kértek segítséget az elmúlt hetekben a magyarországi laboratóriumoktól, ám minden alkalommal elutasító választ kaptak.

Az államfő tegnap hangsúlyozta, minden biztonságos és hatékony oltóanyag fontos, tekintet nélkül arra, hol gyártották, a Szputnyik-témának azonban nem szabad megosztania a társadalmat. Hozzátette, magyarázatot vár a budapesti tárgyalásokkal kapcsolatban, tudni szeretné, konkrétan milyen vizsgálatokat végeznek majd a magyarországi laboratóriumban és milyen eredményt várnak tőlük. Elmondása szerint Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő pénteken nem tudott kielégítő válaszokkal szolgálni a Szputnyik-üggyel kapcsolatban. Az ŠÚKL és az SAV munkatársai szerint a külföldi elemzések megegyeznek az általuk végzett tesztekkel. A hazai szakhatóságok eddig 14 tesztet hajtottak végre az oltóanyagon, ezek közül 11 rendben volt, a további 3 eredményére még várni kell.

Az államfő a Szputnyik V vásárlásáról szóló titkosított szerződést is látni szeretné. Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi minisztert ma fogadja az államfő, többek közt arról is szó lesz, miért volt egyáltalán szükség az oroszokkal kötött szerződést titkosítására.

Zuzana Baťovát, a gyógyszerellenőrzési szakhatóság vezetőjét Matovič kritikus megnyilvánulásai után már megfenyegették. „Barbora Hubertová, a Főügyészség erőszakos bűncselekményekkel foglalkozó osztályának vezetője utasította a Pozsonyi Kerületi Ügyészséget, hogy büntetőeljárás keretében ellenőrizze azoknak az üzeneteknek a tartalmát, amelyeket az ŠÚKL igazgatója kapott” – nyilatkozta Dalibor Skladan, a Főügyészség szóvivője. Hozzátette, hogy veszélyes fenyegetés miatt indult eljárás, melyet a Főügyészség felügyel. A nyilvánosságra hozott hírek szerint Baťová és családja e-mailben kapott halálos fenyegetést. Čaputová szerint a szakértők bírálata támadások célpontjává tették a tudományos intézmények képviselőit.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő tegnap kijelentette, szeretné, ha a Szputnyik V körül kialakult feszült helyzet rendeződne és az oltóanyagról szóló vita visszatérne az érzelmektől mentes, tényeken alapuló szakmai eszmecsere szintjére.

Bevezető
Pozsony |

Zuzana Čaputová államfő bírálta Igor Matovič volt miniszterelnököt a hazai tudományos intézmények kritizálása miatt.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment