Search by category:
Egyéb kategória

Amerikai egészségügyi hatóságok a Johnson and Johnson-vakcina használatának felfüggesztését javasolják

Amerikai egészségügyi hatóságok a Johnson and Johnson-vakcina használatának felfüggesztését javasolják
Mészáros Richárd
2021. 04. 13., k – 17:54

2021. április 13., kedd – 17:56
Johnson and Johnson

Friss ikon
Off

Törzs

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) tanácsadó testülete szerdán ülést tart, hogy felülvizsgálja az eseteket, az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) pedig ellenőrzi az elemzést – tudatták az ügynökségek egy közös közleményben. A CDC és az FDA a vizsgálatok lezárultáig nem javasolta a vakcinák használatát.

A hat személy mindegyike nő, 18 és 48 éves kor közöttiek, és esetükben az oltás beadása után 6-13 nappal trombocitopéniával (alacsony vérlemezkeszámmal) kombinált – az igen ritka, főként fiatalabb nőknél előforduló – agyi vénás sinustrombózis (CVST) volt megfigyelhető. A CDC és az FDA szerint azonban a mellékhatások látszólag rendkívül ritkán fordulnak elő. A New York Times tisztségviselőkre hivatkozó beszámolója szerint az egyik nő meghalt, egy másik, válságos állapotban lévőt pedig kórházba szállítottak.

Az Egyesült Államokban hétfőig több mint 6,8 millió adagot adtak be a februárban engedélyett Johnson and Johnson-védőoltásból.

A Johnson and Johnson az amerikai javaslatot követően bejelentette: úgy döntött, hogy késlelteti a vakcinák leszállítását Európába. A cég közölte: szorosan együttműködik az ellenőrzést végző hatóságokkal, felülvizsgálatot végez az amerikai és európai hatóságokkal, de addig is „előrelátóan késlelteti a vakcinák leszállítását” az európai országokba. A Johnson and Johnson azonban hangsúlyozta, hogy eddig nem állapítottak meg egyértelmű kapcsolatot a tromboembóliás esetek és vakcinája között.

Az EU-ba hétfőn érkeztek meg az első Johnson and Johnson-vakcinaszállítmányok az oltóanyag engedélyeztetése után egy hónappal.

Az amerikai javaslat után nem sokkal Svédország közölte: a következő napokban döntést hoz a Johnson and Johnson vakcinájának felhasználásával kapcsolatban.

Bevezető

A Johnson and Johnson koronavírus elleni, egydózisú vakcinája alkalmazásának felfüggesztését javasolták kedden amerikai egészségügyi hatóságok, miután hat embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment