Search by category:
Egyéb kategória

Automata világ

Automata világ
Holop Zsolt
2021. 04. 13., k – 17:37

2021. április 14., szerda – 08:30

Friss ikon
Off

Törzs

Szomorúan bámulták a kandalló üvege mögött táncoló lángnyelveket. Mindig először a jókat szólítja magához az úr, szinte automatikusan – mondta szomorúan Bandika. Ez az egyik, a másik meg, hogy ha jól emlékszem, Edinborough hercege mondta azt, hogy a szülők leginkább azért küldik a gyerekeiket iskolába, hogy ne legyenek otthon – tette hozzá Ervin.

És azt hallotta, hogy Szlovákiában betiltják a Covid-automatát? – nyúlt a teáskancsóért Bandika. Azt sem tudom, mi az. Maga tudja? – felelt kérdéssel Ervin. Bandika tejet öntött a teájába, majd elmagyarázta, hogy a Covid-automatát úgy kell elképzelni, mint a tej-, vagy frissítő, vagy csokiautomatákat. Az ember bedobja a pénzt, beírja a kódot, a gép pedig kiadja a kiválasztott terméket. Értem, bólintott Ervin, majd tejet öntött a csészéje aljára, és arra öntötte rá a gőzölgő darjee-linget. Bandika a lángok közé tekintett, majd szóra nyitotta a száját. Már azt sem értettem, miért szerepelt Ben Affleck a Jay és néma Bob visszavág című filmben, meg azt sem, hogy minek kell a Covidhoz automata, de azt még annyira sem értem, hogy miért a tejhez önti a teát, és nem a teához a tejet. Ervin elmondta, hogy mindkét rejtélynek gazdasági okai vannak. Ha először a teát öntöm a csészébe, és csak aztán a tejet, a kiskanálért kell nyúlnom, hogy összekeverhessem a teát a beleöntött tejjel. Ha először a tejet öntöm a csészébe, az utána érkező teával automatikusan összekeveredik. Ben Affleck pedig azért szerepelt a Jay és néma Bob visszavágban, mert a film így automatikusan nagy nézettséget hozott. Ilyenek ezek az automatizált dolgok. Bandika bólintott. Aztán eszébe jutott egy Hrabal-novella, 
A világ automata büfében. Mivel Ervin nem ismerte, elmesélte neki, hogy A világ automata büfében egy esős napon a csapos asszony kiment a vécére, majd felfigyelt rá, hogy a vécéablak kilincséről egy fiatal nő lóg, nyakára tekert ballonkabátövvel. Amíg a halottszállítók megérkeztek, egy fiatal férfi búslakodott a pultnál, és azt panaszolta a csapos asszonynak, hogy megszökött a menyasszonya. Pedig jól megvoltak: kalapáccsal törték a vacsorához a száraz kenyeret, a kislány pedig egyszer azt kiabálta, hogy „Karlíkom, én a te mutterednek legszívesebben kézigránátot nyomnék a pofájába”.

De mitől volt a büfé automata? – érdeklődött Ervin. Bandika nem tudta a választ. Ez talán csak egy divatszó volt akkoriban, mint manapság az extra, meg a szuper, meg a mega. Jut eszembe, most volt a költészet napja. Mivel ünnepelte? Prózát olvastam egész nap – vallotta be Ervin. Bandika döbbent arccal nézett. Ez valami dupla fenekű poénbomba, vagy mi? Ó, nem – szabadkozott Ervin –, csak szerettem volna, ha a verseknek is van egy szabadnapjuk. Pihenjenek ők is, rájuk fér. Dolgoznak, lüktetnek értünk megállás nélkül, mint a sima izom. Bandika bólintott. És milyen lehet a versautomata? Vagy az automata vers? Ha létezhet automata mosógép, automata fegyver, akkor automata versnek is lennie kell. Ervin kinézett, vízszintesen fújta az esőt a szél. Szerintem a vers olyan, mint a köztulajdon. Meglátszik, mennyire érezzük a magunkénak.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Bevezető

Éppen visszatért az esős évszak, amikor Bandika és Ervin megtudta, hogy meghalt Fülöp herceg.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Veres István

Read More

Post Comment