Search by category:
Egyéb kategória

Elnézőbb lesz az Agrárkifizető Ügynökség

Elnézőbb lesz az Agrárkifizető Ügynökség
Mészáros Richárd
2021. 04. 13., k – 13:03

2021. április 13., kedd – 14:31
Jaroslav Jánoš

Friss ikon
Off

Törzs

A szlovákiai gazdák már hosszabb ideje figyelmeztettek az Agrárkifizető Ügynökség előző vezetése alatt elterjedt korrupcióra, az agrártámogatások átláthatatlan, baráti alapon történő szétosztására, és ezzel párhuzamosan a többi gazdával szemben alkalmazott értelmetlen szigorra. Az ügynökség az utóbbiak esetében ugyanis a legkisebb hibát is szigorúan büntette, az összes támogatást leállítva az adott vállalkozásnak.

Többek között ennek is szeretne véget vetni az ügynökség új vezetése. „Ha a támogatást igénylő vállalkozásnál hiányosságot találtak, a PPA eddig az adott vállalkozásnak folyósított összes támogatást felfüggeszthette arra az időre, amíg nem orvosolták a mulasztást. A PPA korábban gyakran élt ezzel a jogával, akár évekre felfüggesztve a támogatások merítését olyan forrásokból is, amelyek a mulasztással egyáltalán nem függtek össze” – mondta el Ladislav Ďurkovič, az Agrárkifizető Ügynökség szóvivője.

Jaroslav Jánoš, a PPA vezérigazgatója szerint emiatt a vállalkozások puszta fennmaradása is veszélybe kerülhetett, ezért felhagynak az eddigi gyakorlattal. „Úgy döntöttünk, hogy az összes igénylővel szemben csak olyan szankciókat alkalmazunk, amelyek arányosak az elkövetett hiányosságok mértékével. Ha az igénylőnek tartozása van az ügynökséggel szemben, akkor ehhez elegendő az adott összeg legfeljebb duplájának megfelelő támogatást visszatartani” – tette hozzá Jánoš, aki szerint az összes támogatás leállításának nincs értelme. A földművelésügyi tárca Jánoš szerint már dolgozik azon a jogszabályjavaslaton, amelynek köszönhetően az ügynökségnél alkalmazott új szabályokat törvényileg is szabályoznák.

Bevezető
Pozsony |

Az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) végre felhagy az agrártámogatásokat igénylőkkel szemben eddig alkalmazott értelmetlen szigorral, amikor a legkisebb hibáért is az összes támogatás folyósítását blokkolta, veszélybe sodorva a vállalkozások puszta fennmaradását.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment